wtorek, 7 stycznia 2014

krem daktylowy


Rzecz prosta, smaczna i skutecznie przemycająca suszone owoce ;) Uświetnia śniadania i kolacje. Wyjadany paluchami wprost ze słoika krem ten też jest smakowity.
Należy dysponować:

szklanką suszonych, niesiarkowanych daktyli bio
2-3 łyżkami syropu daktylowego

Daktyle zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wodę odlać (zachować!), dodać syrop daktylowy i zmiksować na krem - w razie potrzeby dodać nieco wody z daktyli. Przełożyć do wyprażonego słoika. Przechowywać w lodówce.

Domowy Wyrób

37 komentarzy:

  1. Oj, robiłam podobny i faktycznie - jest naprawdę przepyszny... Polecam dodać do niego kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alergicy nie bardzo mogą kakao, a eksperyment z karobem okazał się nie w naszym guście ;)

      Usuń
  2. Chodzi za mną taki krem bo wszyscy zachwalają.
    I w ogóle Twoje zdjęcie jest cudne i na krem jeszcze większej ochoty nabrałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry jest - o ile ktoś lubi daktyle ;)
      Dziękuję! :-*

      Usuń
  3. wygląda jak budyń czekoladowy :) a tu daktyle ..... bardzo lubię suszone owoce, więc propozycja w sam raz dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka paciaja, że trudno to jakoś sfotografować... Ale w smaku wporzo :)

      Usuń
  4. Ale piękna fota! Nie wiem jak to smakuje, ale mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Nati! Od czasu do czasu coś się nieźle pyknąć uda ;)

      Usuń
  5. Lubię daktyle, a ten krem wygląda tak smakowicie, że grzech nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kuszący ten krem daktylowy - muszę wreszcie go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Daktylowy do kwadratu , wow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a Patrycja , szukałam tego przepisu na syrop i w nazwach jest syrop z opisu raczej wyjdzie mus, w jakieś książce było tylko ,żeby daktyle zalać woda wrzącą , zostawić ,żeby wystygło , wycinać ręka(chodzi ,żeby jak najbardziej rozszarpać te daktyle), przecedzić i już ,ale to raczej rzadkie będzie i nie trwałe , chyba trzeba by to pogotować do konsystencji lejącego miodu

      Usuń
    2. Dzięki Alu! Taki syrop nie jest drogi, chyba zostanę przy kupnych, bo jego zrobienie wydaje mi się zbyt trudne :)

      Usuń
  8. Taki krem chodzi za mną już od miesiąca ! Podzielisz się :) ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał, ale mam apetyt na taką :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bomba. Robię i to koniecznie!!! Powiedz mi tylko, czy syrop daktylowy sama robiłaś, czy kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie i pysznie słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam, ale sądzę, że bardzo by mi smakował. Z resztą... jak wszystko z Twoich rąk!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za cynk w sprawie syropu daktylowego. Pędzę po niego, bo taki krem daktylowy po prostu muszę mieć i już :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A moja pierwsza mysl jak zobaczyłam zdjęcie, to że to jest krem czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na zdjęciu wygląda niczym najsmaczniejszy budyń czekoladowy mojej babci. Jednak to nie czekolada, a daktyle zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Odkąd spróbowałam ich na wakacjach w Chorwacji rozkochałam się w nich bez reszty. Niby owoce, ale smaczniejsze od krówek i czekolady razem wziętych! Taki krem i obrazek go przedstawiający przemawia do mnie tylko w jeden jedyny sposób: ZJEDZ MNIE!
    Moja propozycja to chrupiący rogal, szklanka mleka i ten krem daktylowy, na rogalu rzecz jasna! Poezja!
    Muszę ten przepis przetestować na swoich najmłodszych! :)
    Pozdrawiam Dorota z Rewolucji Na Talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cała moja rodzina uwielbia krem daktylowy, ale nie mam dostępu do syropu daktylowego więc dodaję wodę w której moczyły się daktyle:-). Piękne zdjęcie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpia, taki syrop można kupić w sklepach eko, albo w zwykłych sklepach na półkach ze zdrowymi produktami.

      Usuń
  17. witaj.. wyglada zachecajaco, mam juz daktyle ale mam i male pytanie, czy moge namoczyc w soku z pomaranczy ? (pomarancze z mojego drzewa).. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, jeśli nie macie uczulenia na cytrusy, to jest to świetny pomysł :)

      Usuń
    2. dziekuje bardzo za szybka odpowiedz, lece do kuchni wyciskac sok .. Alicja

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!