czwartek, 16 stycznia 2014

chipsy samo zdrowie


Wydawało mi się, że wszyscy znają i wiedzą, ale po rzuceniu foty na fejsbuka, okazało się, że nie...
No to zrobiłam wpis :) Można w podobny sposób zrobić chipsy z marchewki, dyni etc. Z ziemniaków nie, bo te trzeba przecież obrobić termicznie, a w suszarce jest na to za zimno. Ja nie dodaję cukru, bo jak dla nas takie chipsy są idealne, ale wiem, że jest sporo fanów słodkich chipsów cynamonowych, to podaję też sposób na takowe.
Na karnawałowe zabawy Karmiących Matek Alergików jak znalazł ;D
Należy mieć:

słodkie, kruche jabłka
suszarkę do owoców
w wersji słodkiej: muscovado i cynamon do oprószenia

Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm (nie obierać jabłek). Ewentualnie, w wersji słodkiej oprószyć cukrem i cynamonem - do smaku, niezbyt obficie. Suszyć w suszarce do owoców, aż staną się chrupiące. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu (słoik, metalowa puszka etc.).

Domowy Wyrób

21 komentarzy:

  1. Całą jesień się nimi zajadaliśmy :) Dzięki za przypomnienie, muszę rozpocząć produkcję na nowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! robię często, mój najbliższy sąsiad ma sad jabłkowy, więc okresowo produkuję w mega ilościach :)
    ja niczego nie dodaje, ale z cynamonem fajny pomysł, a jaki zapach w domu boski... u mnie te chipsy są tak rozchwytywane, że nigdy nie udało mi się odłożyć do puszki, znika każda ilość jaką zrobię :)
    http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/search/label/Suszone%20jab%C5%82ka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje są niesamowite! Jak Ci wychodzą takie śliczne!?

      Usuń
  3. Muszę spróbować z cynamonem :) Ja jabłkowe chipsy powiesiłam też na choince ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon niom :) A jak wiszą na choince, to nie przestają być chrupiące?

      Usuń
    2. Przestają, ale mama narobiła cały worek chipsów i te najładniejsze przekroju całego jabłka z dziurką poszły na świąteczne ozdoby :)

      Usuń
  4. zdrowe , zdrowe i przepyszne
    Ja jak zrobię to mi wyżerają jeszcze ciepłe

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, a można w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko temperatura nie może być zbyt duża, tak z 50 stopni.

      Usuń
  6. Też czasem sobie posuszę, tylko żal, bo szybciej się zjada, niż przygotowuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pojadłabym takich :) tych z cynamonem również!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne!
    będę mogła mieć kilka pytań odnośnie alergenów? ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, kiedy chcesz. I jeszcze raz gratulacje i uściski dla Jagódki :)

      Usuń
  9. Muszę koniecznie zakupić suszarkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!