wtorek, 3 grudnia 2013

lukier królewski bez białka


Lukrem królewskim fajnie się dekoruje, ale niestety, do jego przygotowania trzeba użyć jajowych białek,
i to surowych. Rzecz straszna dla alergików. No i jak tu dekorować pierniczki!? Przecież coraz bliżej Święta!? No cóż, na krzywe dziury są krzywe kołki. Oto lukier godny swego przydomka. I bez białek.
Weźmy:

200 g białych pianek marshmallow
50 g cukru pudru
4-5 łyżek wody

Pianki włożyć do rondelka, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż pianki się rozpuszczą. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Dekorować wypieki, najlepiej lekko ciepłym lukrem.

Tak się zachowuje piankowy lukier na ciasteczkach:

34 komentarze:

  1. Do tej pory robiłam z samego pudru z sokiem, ale ten sposób mi się podoba. Dziękuję w imieniu córki, która bardzo lubi dekorować - teraz będzie ładniej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lukier królewski jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, ale my nie możemy białka jaja :(

      Usuń
  3. A ja lukier robię tylko z cukru pudru i soku z cytryny. Nigdy nie dodawałam białek. Z obrzydzenia do surowego. Chcę taką choinkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta choinka nie była zbyt smaczna ;)

      Usuń
  4. Ja robię z cukru pudru i łyżki mleka skondensowanego + kropla płynu jakiegoś jak za gęsty.
    Jest fajny i szybko zastyga. Ale z mlekiem. Mam awersję do surowych jajek..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, ale nie dla nas mleczko ;)

      Usuń
  5. Ach Ty to tak zawsze jakoś fajowo wykombinisz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo..dobrze wiedzieć, że da się zrobić taki lukier bez białek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. da się, choć oczywiście nie będzie działał tak spektakularnie, jak tradycyjny...

      Usuń
  7. No proszę, nie wpadłabym na to :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Alergikiem nie jestem, ale od surowych jaj stronię :) Dzięki za przepis, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  9. a zastyga? dla mnie najlepszy jest królewski z białkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zastyga, ale się nieco lepi - coś za coś... my nie możemy białka, niestety, i musimy sobie z tym jakoś radzić

      Usuń
  10. a jak się doda łyżkę karobu to wychodzi ślicznie brązowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis do zapamiętania:) A lukier fantastycznie błyszczący:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. to podekoruj i moje, bo ja jestem wyjątkowy antytalent ;)

      Usuń
  13. Ja też nie mogę surowych białek, a chcę się w tym roku pobawić w dekoracje pierniczków - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kupujesz jakieś konkretne te pianki ? bo ja widziałam tylko różowo białe, nie robią wtedy różowego koloru ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubimy te z lidla z tygodnia amerykańskiego, no a poza tym co wpadnie w ręce, oby białe - tylko trzeba dobrze się wczytać w skład.

      Usuń
  15. Witaj Patyska. Szukam zastępstwa za surowe białka i świetny masz pomysł z tymi piankami. Ale czy lukier na piankach będzie równie dobrze kleił? Ja chcę robić ciasteczkowe, piętrowe choinki, i lukier musi mi posklejać ciastka ze sobą. Co w tym składzie muszą mieć pianki, że radzisz się wczytać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spoko taki lukier sklei ciasteczka, bo jest bardzo klejący ;) A wczytuję się w poszukiwaniu alergenów ;)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!