Delikatne i kruchutkie, ale mają moc! Dzięki imbirowi :) Idealnie zimowe, rozgrzewające i bardzo aromatyczne ciasteczka. Miłośnicy imbiru będą zachwyceni. Jego niemiłośnicy mogą sobie zamienić imbir na inną przyprawę, np. korzenną - będą mieli pyszniutkie i kruchutkie ciasteczka w stylu piernikowym.
Należy mieć:
300 g mąki
pół szklanki cukru pudru
łyżkę imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżkę imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko
Margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze w niedużych odstępach. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 minut.
Śliczne Ci wyszły! Takie równiutkie :) Imbirowe ciacha rulez!
OdpowiedzUsuńyeah! ;D
Usuńcudne :) mojej córce się spodobały :)
OdpowiedzUsuńto może jej upiecz :)
UsuńPyszności, a jaka urocza posypka! :)
OdpowiedzUsuńlidlowska ;)
UsuńPatysko, zakładam, że można zastąpić margarynę (choćby i najlepszej marki:-) masłem? Cóż, margaryny unikam jak ognia, więc jeśli masło nie może jej zastąpić, nie spróbuję Twoich ślicznych i apetycznych ciasteczek... I dzięki za podpowiedź z lidlowską posypką, jakoś jej nie dostrzegłam, ale ja zwykle przelatuję jak tajfun, więc łatwo coś przeoczyć... W okolicach jakich produktów jej szukać? Bo piękna jest niewypowiedzianie!
OdpowiedzUsuńPewnie, że można, a nawet trzeba :)
UsuńPosypka była w takim pudełku chyba z narysowanym jelonkiem czy czymś takim ;) Przy bakalioświątecznej półce.
A mozna zrobic bez zoltka?:)
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńpiękne choineczki!
OdpowiedzUsuńDzięki, Martuś!
UsuńJakie równiutkie! Prześliczne :)
OdpowiedzUsuńśliczne :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń