wtorek, 17 grudnia 2013

leciutkie ciasteczka imbirowe dla NieAlergika


Delikatne i kruchutkie, ale mają moc! Dzięki imbirowi :) Idealnie zimowe, rozgrzewające i bardzo aromatyczne ciasteczka. Miłośnicy imbiru będą zachwyceni. Jego niemiłośnicy mogą sobie zamienić imbir na inną przyprawę, np. korzenną - będą mieli pyszniutkie i kruchutkie ciasteczka w stylu piernikowym.
Należy mieć:


300 g mąki
pół szklanki cukru pudru
łyżkę imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko


Margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze w niedużych odstępach. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 minut. 


14 komentarzy:

  1. Śliczne Ci wyszły! Takie równiutkie :) Imbirowe ciacha rulez!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne :) mojej córce się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, a jaka urocza posypka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patysko, zakładam, że można zastąpić margarynę (choćby i najlepszej marki:-) masłem? Cóż, margaryny unikam jak ognia, więc jeśli masło nie może jej zastąpić, nie spróbuję Twoich ślicznych i apetycznych ciasteczek... I dzięki za podpowiedź z lidlowską posypką, jakoś jej nie dostrzegłam, ale ja zwykle przelatuję jak tajfun, więc łatwo coś przeoczyć... W okolicach jakich produktów jej szukać? Bo piękna jest niewypowiedzianie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można, a nawet trzeba :)
      Posypka była w takim pudełku chyba z narysowanym jelonkiem czy czymś takim ;) Przy bakalioświątecznej półce.

      Usuń
  5. A mozna zrobic bez zoltka?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie równiutkie! Prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!