Bardzo dobry chlebek, ale lepiej piec go w formie. Lub dać nieco mniej wody. Bo ten kołacz to tak trochę przypadkiem...
Należy przygotować:
na zaczyn:
100 g zakwasu (użyłam orkiszowego)
100 g wody
mąkę orkiszową razową - tyle, by zaczyn miał konsystencję śmietany, ok. 80 g
oraz:
400 g mąki orkiszowej typ 1100
190 g wody
czubata łyżeczka soli
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie kuchennym na minimum 12 godzin. Następnie dodać sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (mikserem z hakami przez ok. 10 minut); jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać nieco wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Podczas wyrastania dwukrotnie je odgazować, składając. Wyrośnięte ciasto przełożyć do koszyczka lub durszlaka wyłożonego posypaną mąką ściereczką (tak zrobiłam, bo nie dorobiłam się jeszcze koszyczka do wyrastania ciasta ;)). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (z termoobiegiem i naczyniem z wodą) na 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb ok. 20-25 minut.
Mmm, ale apetyczny!
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle nawet, no, ale jest orkiszowy, a nie każdy lubi orkisz ;)
UsuńOj tam, nie ważne, że przypadkiem, ważne że smakowity :-D
OdpowiedzUsuńdobrze prawisz, Skoraczku!
UsuńPiękny wyszedł. Taki dostojny!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWspaniały! A mi się pieczywo skończyło!
OdpowiedzUsuńTo przyjeżdżaj, zrobię Ci potrójnego zakwaszańca żytniego - tylko będziesz musiała zostać na noc, bo tarzynkowy robi się 48 godzin :)
UsuńPrzypadkiem czy nie - kołacz pierwsza klasa:) Ja na razie piekę tylko w formach, jakoś nie mam odwagi inaczej...
OdpowiedzUsuńJa się odważyłam i oto efekt, zatem wracam do foremek ;)
Usuńprzypadki bywają pyszne... ;)
OdpowiedzUsuńOwszem ;)
Usuńświetny:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńFajowy :)
OdpowiedzUsuńczy można użyć zakwasu żytniego??
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że można.
Usuń