poniedziałek, 18 listopada 2013

kołacz orkiszowy na zakwasie


Bardzo dobry chlebek, ale lepiej piec go w formie. Lub dać nieco mniej wody. Bo ten kołacz to tak trochę przypadkiem...
Należy przygotować:

na zaczyn:
100 g zakwasu (użyłam orkiszowego)
100 g wody
mąkę orkiszową razową - tyle, by zaczyn miał konsystencję śmietany, ok. 80 g

oraz:
400 g mąki orkiszowej typ 1100
190 g wody
czubata łyżeczka soli

Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie kuchennym na minimum 12 godzin. Następnie dodać sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (mikserem z hakami przez ok. 10 minut); jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać nieco wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Podczas wyrastania dwukrotnie je odgazować, składając. Wyrośnięte ciasto przełożyć do koszyczka lub durszlaka wyłożonego posypaną mąką ściereczką (tak zrobiłam, bo nie dorobiłam się jeszcze koszyczka do wyrastania ciasta ;)). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (z termoobiegiem i naczyniem z wodą) na 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb ok. 20-25 minut. 

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wygląda nieźle nawet, no, ale jest orkiszowy, a nie każdy lubi orkisz ;)

      Usuń
  2. Oj tam, nie ważne, że przypadkiem, ważne że smakowity :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wyszedł. Taki dostojny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! A mi się pieczywo skończyło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przyjeżdżaj, zrobię Ci potrójnego zakwaszańca żytniego - tylko będziesz musiała zostać na noc, bo tarzynkowy robi się 48 godzin :)

      Usuń
  5. Przypadkiem czy nie - kołacz pierwsza klasa:) Ja na razie piekę tylko w formach, jakoś nie mam odwagi inaczej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się odważyłam i oto efekt, zatem wracam do foremek ;)

      Usuń
  6. przypadki bywają pyszne... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można użyć zakwasu żytniego??

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!