piątek, 15 listopada 2013

bezglutenowe pizzerinki kukurydziane


Całkiem smakowita przekąska, odpowiednia dla bezglutków. I dobry pomysł na wykorzystanie kaszy kukurydzianej. Polenta, z której robiłam kukufrytki, teraz wystąpiła w roli spodów do pizzerinek. Wybór dodatków zostawiam Wam, ja zrobiłam z salami, ale można dodać to, co zazwyczaj rzuca się na pizzę, czyli pieczarki, szynkę, oliwki, cebulę, kukurydzę etc.
Weźmy:

100 g kaszy kukurydzianej
1/2 l bulionu, warzywnego lub np. tego albo wody (zrobiłam na wodzie)
łyżeczkę oleju
szczyptę soli
sos pomidorowy* 
salami (i inne dodatki)
oregano

Wymieszać bulion/wodę z olejem, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Wylać do płaskiej, natłuszczonej formy, na grubość ok. 1/2 cm i odstawić do stężenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z polenty wykroić szklanką pizzerinki, posmarować sosem pomidorowym, obłożyć dodatkami i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (z termoobiegiem i dolnym dogrzewaniem) i piec ok. 10-15 minut. 

*sos pomidorowy robię wysmażając domową passatę, można też użyć nieco rozwodnionego przecieru

20 komentarzy:

  1. ale fajne te pizzerinki! dla mnie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zamiast kaszy kukurydzianej?bo my nie możemy;(:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Ja często do pizzy dodaję kaszę manną - spód jest bardziej chrupiący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł, a ja uwielbiam jak chrupie :) Dzięki, Nati!

      Usuń
  4. Nawet bez diety z chęcią zjadłabym takie danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję; faktycznie wcale nie jest złe :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł! Z chęcią bym spałaszowała, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. KOBIETO z nieba mi spadłaś .Zrobię to ale bez oleju ( zakaz medyczny) i zamiast kaszy kukurydzianej zrobię kaszkę z płatków owsianych i zastąpię kukurydziana .
    pozdrawiam bardzo szczęśliwie i kradnę przepis - Gryzmolinda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Tylko nie wiem, czy się uda na kaszce z płatków...

      Usuń
    2. pozostaje kaszka manna inne produkty odpadają niestety

      Usuń
  8. Bardzo lubię takie pizzerki :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!