Przygotować musimy:
na ciasto:
160 g mąki
80 g masła
żółtko
zimna woda
szczypta soli
farsz:
brokuł
jajko
1/3 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki pieprzu, chili i gałki muszkatołowej
2 łyżki startego sera
Zagnieść ciasto dodając tylko tyle wody, by masa była elastyczna. Rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę, tworząc niezbyt wysoki rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut. Różyczki brokuła gotować przez 3 minuty (nie dłużej) w osolonym wrzątku. Odcedzić i poukładać na podpieczonym cieście. Jajko, śmietanę, mleko, ser oraz przyprawy wymieszać widelcem, mieszaniną polać brokuła i całość wstawić ponownie do gorącego piekarnika. Zapiekać 20 minut.
pysznośći!
OdpowiedzUsuńależ cudowne kolory, uwielbiam tarty, szczególnie te nie na słodko
OdpowiedzUsuńpycha !!
ależ cudowne kolory, uwielbiam tarty, szczególnie te nie na słodko
OdpowiedzUsuńpycha !!
No, no! Wygląda tak, że nie mogę przestać na nią patrzeć!!!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) proszę kawałek!
OdpowiedzUsuńJestem na TAAAAK :-)
OdpowiedzUsuńA dla mnie się poprawiać nie musisz ;) Takie tarty lubię :) To się nazywa poszerzanie oferty na blogu :D Dla każdego coś się znajdzie!
OdpowiedzUsuńJa od razu poproszę wielki kawałek. Bo nie dosyć że głodna jestem, to tu takie smakowitości!
OdpowiedzUsuńWypaśnia tarta :)
OdpowiedzUsuńChceeę...!!!
OdpowiedzUsuńA czy mogłabym prosić o średnicę naczynia, ile cm?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego, jakiej grubości ciasto lubimy. My akurat przepadamy za cieniuteńkim, więc piekę w formie ok. 20 cm średnicy.
UsuńDziś zrobiłem tartę z Twojego przepisu, wyszła doskonała.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowała mi i mojej dziewczynie :)
Bardzo się cieszę, dziękuję!
Usuń