poniedziałek, 7 października 2013

tarta z brokułami dla NieAlergika


Zapewniam, że nawet ci, co brokułów nie lubią, taką tartą nie pogardzą. Kruchutkie ciasto i kremowy, dobrze doprawiony farsz - oto cała tajemnica. Przy okazji, jako że dni coraz chłodniejsze, przypominam błyskawiczny i konkretny quiche lorraine. Hmmm... też dla NieAlergika. To bardzo nieładnie z mojej strony, muszę koniecznie się poprawić.
Przygotować musimy:

na ciasto:
160 g mąki
80 g masła
żółtko
zimna woda
szczypta soli
farsz:
brokuł
jajko
1/3 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki pieprzu, chili i gałki muszkatołowej
2 łyżki startego sera

Zagnieść ciasto dodając tylko tyle wody, by masa była elastyczna. Rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę, tworząc niezbyt wysoki rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut. Różyczki brokuła gotować przez 3 minuty (nie dłużej) w osolonym wrzątku. Odcedzić i poukładać na podpieczonym cieście. Jajko, śmietanę, mleko, ser oraz przyprawy wymieszać widelcem, mieszaniną polać brokuła i całość wstawić ponownie do gorącego piekarnika. Zapiekać 20 minut.

14 komentarzy:

  1. ależ cudowne kolory, uwielbiam tarty, szczególnie te nie na słodko
    pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ cudowne kolory, uwielbiam tarty, szczególnie te nie na słodko
    pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no! Wygląda tak, że nie mogę przestać na nią patrzeć!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie :) proszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  5. A dla mnie się poprawiać nie musisz ;) Takie tarty lubię :) To się nazywa poszerzanie oferty na blogu :D Dla każdego coś się znajdzie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja od razu poproszę wielki kawałek. Bo nie dosyć że głodna jestem, to tu takie smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mogłabym prosić o średnicę naczynia, ile cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego, jakiej grubości ciasto lubimy. My akurat przepadamy za cieniuteńkim, więc piekę w formie ok. 20 cm średnicy.

      Usuń
  8. Dziś zrobiłem tartę z Twojego przepisu, wyszła doskonała.
    Bardzo smakowała mi i mojej dziewczynie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!