wtorek, 24 września 2013

schab pięciominutowy


Jakiś czas temu modny był w blogosferze tzw. schab pięciominutowy. Zabierałam się do niego jak pies do jeża, bo a to majonez, a to że się nie dogotuje, a to że suchy i tak dalej. W końcu życie mnie zmusiło, bo ostatnio muszę ostro zagęszczać ruchy i wszystko musi być fast, nawet food. O! Właśnie. To jest też powód, dla którego mimo warsztatów foto nadal nie robię ładnych zdjęć. Po prostu nie staje mi nie tylko talentu, ale też czasu na stajling, statyw i inne przysłony vs czasy migawki. Wybaczcie. Na przeprosiny pięciominutowy schab bez majonezu. Całkiem dobry, delikatny i dietetyczny, bo gotowany ;) Wzorowałam się na jolkowym, z tym, że oczywiście pominęłam majonez i odrobinkę pomąciłam w przyprawach. Myślę, że przyprawy można dawać takie, jakie lubimy, zachowując najważniejsze składniki: musztardę, dzięki której schab jest delikatny (choć myślę, że można ją spokojnie zamienić na balsamico) oraz podstawowe przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek.
Przygotujmy:

kilogram schabu
ok. 2 litrów wody
3-4 łyżki soli
2 łyżki musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku
4 jagody jałowca
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżkę majeranku
łyżeczkę pieprzu w ziarnach
po 1/2 łyżeczki gorczycy, słodkiej papryki, kolendry, kminku
spora szczypta chili

Do zimnej wody wrzucić wszystkie przyprawy, włożyć mięso, zagotować, gotować 5 minut, zdjąć z ognia i odstawić. Następnego dnia znów zagotować i gotować 5 minut. Gdy schab wystygnie, można go wyjąć.

24 komentarze:

  1. super wygląda, zrobię w tym tygodniu koniecznie
    ostatnio odpycham się z wygody wędlinami sklepowymi, jednak taki schabik na chleb jest nieporównywalny

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tym sposobem szynkę, była super :) Schabik wygląda super soczyście!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały :) też się do niego przymierzam i przymierzam :) chyba Twój będzie moją motywacją :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo..zabieram się właśnie do niego tak jak Ty, czyli zawsze coś mi przeszkodzi w jego wykonaniu. Ale w końcu się przemogę, bo wygląda smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda! Chyba zrobię moim chłopakom !

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego sposobu nie znałam, ale sprawdzę chętnie bo jak na schab wygląda soczyście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi niewiarygodnie, że w te 5 minut:) jakiś cud. A widać ze soczysty i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smacznie! Może wreszcie i ja się za taki zabiorę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz słyszę o schabie pięciominutowym! Następnym razem taki zrobię! Jest bardziej taki obiadowy czy wędlinowy?

    PS: U mnie też pomysł na schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że go w końcu zrobiłaś. U mnie na bieżąco coś robię tą metodą, ostatnio kupiłam podwójne piersi z kurczaka, ale z kością i zrobiłam, też były super.

    OdpowiedzUsuń
  12. Też jest na mojej liście "do zrobienia" od dawna :) Muszę w końcu go przyrządzić! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A mnie się zdjęcia Twoje podobają!!! I schabik też, mniam. Buziaki ślę.

    OdpowiedzUsuń
  14. O! jaki ciekawy przepis. Wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Schab zrobiony i zjedzony :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  16. witam, czy gotowy schab można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mroziłam, bo szybko znika, ale myślę, że można.

      Usuń
  17. właśnie dzisiaj zrobiłam sobie schabik z powyższego przepisu. Wcześniej zrobiłam karczek ale z majonezem był pyszny. Schabik juz raz zagotowałam i jutro powtórzę, myślę, że będzie smaczny i bardziej wyrazisty smak bo musztardę dałam francuzką pikantną. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, dziękuję :) Daj znać, czy się udał.

      Usuń
  18. Trafiłam na Pani bloga przypadkiem. Jestem zachwycona przepisami, bo mam alergię na mleko, jajka i gluten a niewiele jest blogów, które uwzględniają te wszystkie czynniki.
    Mam pytanie co do tego przepisu. Gdy mówi Pani o gotowaniu drugi raz, to wtedy też dodawać te wszystkie przyprawy czy drugi raz gotuję się w samej wodzie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Tak, w tej samej wodzie.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!