środa, 4 września 2013

placek z korzennym musem morelowym


Pamiętacie bogusiowe morele? Dostał mi się ich cały kosz, więc oprócz ciast i dżemu, pyknęłam mus solidnie doprawiony korzonkami różnorakimi. Tak na wszelki wypadek, żeby zrobić szybką tartę na przykład. Na przykład, bo zastosowań musu może być zapewne znacznie więcej, nieprawdaż? Mus robiłam na to samo, co chłop w szpitalu umarł, więc jak się go Wam zrobi za dużo, schowajta se do słoików.
Trzeba mieć:

na mus morelowy:
morele (kilogram?)
cukier trzcinowy
wanilię
cynamon
kardamon
imbir
pieprz (tylko szczypta)
ziele angielskie
oraz:
ciasto na tartę

Morele umyć, pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka. Ewentualnie podlać odrobinką wody i udusić do miękkości bez przykrycia. Zblenderować, dodać cukier i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Dodać przyprawy do smaku i gotować jeszcze kilka minut. Wyłowić ziele i odstawić mus, by nieco wystygł. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wyłożyć je na blachę z powłoką nieprzywierającą lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nieco rozwałkowanego ciasta odłożyć na zrobienie pasków. Na ciasto wyłożyć mus, a na musie poukładać paski, przyklejając ich końce do ciasta w blaszce. Zawinąć brzegi i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem i dolnym ogrzewaniem). Piec ok. 30-35 minut.


13 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam Cię czytać!!!!!!
    :*****

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka klasyczna krateczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, jak znakomita krateczka, już sobie wyobrażam, jaka jest kruchutka. Ty wiesz, że ja tu będę buszować i te ciasta Twoje testować. Tylko się tu trochę z moimi tysiącami projektów trochę ogarnę, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I proszę jaki placek śliczniusi z morelami od Bogusi ;) ! Zjadłabym kawałek. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda :) oj zjadłabym!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawałek zabieram. Musiało pięknie pachnieć w kuchni... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj taki słoiczek z takim korzennym musem morelowym to na wagę złota potem zimą jest :-) ach rozmarzyłam się patrząc na to ciasto w grubaśną warstwą musu :-D mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Imbir, pieprz! To zaiste wybuchowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. taki dla mnie smak dzieciństwa. babcia takie placki piekła :))

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!