wtorek, 10 września 2013

krem z pieczonej dyni


Prościej się nie da. Upiec, zblenderować, doprawić, pożreć. Przepyszne, jeśli oczywiście lubimy dyniowe smaki. Bo jak nie, to omijamy z daleka, a nawet bardzo daleka. Ta wersja jest bardzo smakowita, ale czy bardziej niż wzor[c]owa dyniowa - tego nie umiem powiedzieć.
Weźmy:

ćwierć niedużej dyni
czubata łyżka klarowanego masła
sól i curry do smaku
bulion warzywny lub woda
prażone pestki dyni lub inne dodatki według uznania

Dynię umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Rozłożyć na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 30 minut - aż dynia zmięknie i się nieco zarumieni. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać dynię przyprawą curry. Upieczoną zalać bulionem lub wodą, zblenderować i dosolić do smaku.


15 komentarzy:

  1. uwielbiam tą zupę!!
    czasem udaje mi się ją zrobić, o ile upieczona dynia nie zniknie wcześniej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przymierzam sie do zrobienia zupki dyniowej, ale na razie nie moge dostać u siebie dynii;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ją!!! Ale pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) jeszcze w tym roku dyni nie jadłam, ale rośnie taka jedna wspaniała i żółciutka w moim ogródku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pożeram więc, bo to zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa z dyni to coś co królowało w tym sezonie w naszej kuchni - Twój przepis jest troszkę inny więc spróbujemy go również wypróbować! :)

    A jeśli chciałabyś zmienić coś w swoim mieszkaniu, zrobić małe przemeblowanie, zapraszamy na naszego bloga: http://sarenka-olsztyn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie zachciało mi się takiej zupy.
    Ostatnią dyniową jadłam rok temu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już nie mogę doczekać się dyniowych obiadków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o dyniowa , mniam , o jaki ma kolor , mniam ,ach trzeba dynie przywieść

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna. Zupa krem to cudny koniec dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam ostatnio dyniową z imbirem i sokiem pomarańczowym, bardziej pikantną ale Twoja wersja też mi się bardzo widzi. pyszota

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybko, prosto i mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pysznie:) śliczny kolor ma:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam już w tym roku kremik z dyni i będę jadła nie raz tej jesieni. Jakoś tak tylko lenia załapałam strasznego po tych wszystkich rozjazdach i delegacjach ;/

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna ta zupa! Pieczona dynia jest wspaniała. Ja na koniec dodałam jeszcze prażony słonecznik - pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!