poniedziałek, 16 września 2013

brzoskwinie z posypką


Takie oto smakowite cudo znalazłam u Aśki. Zrobiłam z brzoskwiń, no i trochę inną kruszonkę, niektóre połówki (te z dużym wgłębieniem po pestce) wypełniłam malinami. Wyszło super. Przepyszne, błyskawiczne i proste. Róbcie!
Należy mieć:

6 brzoskwiń lub nektarynek
50 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
50 g płatków owsianych
50 g mąki
50 g cukru trzcinowego
opcjonalnie: szczypta cynamonu do kruszonki i maliny do wypełnienia połówek brzoskwiń

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć skórką do dołu w naczyniu do zapiekania. Ewentualnie dołki po pestkach wypełnić malinami. Wyrobić palcami kruszonkę i posypać nią każdą połówkę brzoskwini. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni.

11 komentarzy:

  1. rzeczywiście musiały smakować obłędnie :) koniecznie muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bardzo smacznie :)

    bezxpomyslu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie jak zawsze przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z malinami to już w ogóle bomba :-) Cieszę się, że smakowały :-) Pozdrowionka ślę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiedziałabyś jak mi dogodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne! Szkoda ze przegapiłam ten przepis podczas sezonu brzoskwiniowego.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!