poniedziałek, 16 września 2013

brzoskwinie z posypką


Takie oto smakowite cudo znalazłam u Aśki. Zrobiłam z brzoskwiń, no i trochę inną kruszonkę, niektóre połówki (te z dużym wgłębieniem po pestce) wypełniłam malinami. Wyszło super. Przepyszne, błyskawiczne i proste. Róbcie!
Należy mieć:

6 brzoskwiń lub nektarynek
50 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
50 g płatków owsianych
50 g mąki
50 g cukru trzcinowego
opcjonalnie: szczypta cynamonu do kruszonki i maliny do wypełnienia połówek brzoskwiń

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć skórką do dołu w naczyniu do zapiekania. Ewentualnie dołki po pestkach wypełnić malinami. Wyrobić palcami kruszonkę i posypać nią każdą połówkę brzoskwini. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni.

11 komentarzy:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!