niedziela, 18 sierpnia 2013

lody lukrecjowe


Gorąco jak w piekle. Ikonka bateryjki w aparacie miga na czerwono jak wariatka, a ten debil (aparat znaczy), jak zawsze, gdy mu bateria siada, sam się co chwila wyłącza. Zapasowych baterii nie mam. Lody mi zostały sztuk dwa, bo resztę potraktowano skrytożerczo. I płyną ci one, a czas ucieka... Szkoda lodów, bo pyszne. To znaczy pyszne dla tych, co lubią lukrecję.
Należy mieć:

wodę
czystą lukrecję (użyłam pastylek)
ewentualnie syrop z agawy do smaku (ja nie dałam)

Wodę zagotować, a gdy nieco przestygnie, rozlać do foremek na lody. Do każdego zbiorniczka wrzucić pastylkę lub kawałek lukrecji i odstawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy lukrecja się rozpuści, foremki wstawić do zamrażarki i zamrozić.

16 komentarzy:

  1. Ciekawe jak smakują:) czystej lukrecji jeszcze nie próbowałam:) - ma to coś wspólnego z tym czarnym czymś zwiniętym w rolkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką lukrecji - ale w lodach, kto wie... może bym ją polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za debil! - Aparat znaczy! :D
    U mnie tak samo, jak u Poezji Smaku. Te czarne pastylki nie bardzo, ale lody bym posmakowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody jak dla mnie super, bo należę do nielicznej grupy osób, które lubią lukrecję.
    Szkoda tylko, że tak rzadko mam okazję jej kosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawaj adres to Ci wyślę jeszcze nieotworzoną paczuszkę com dostała do spróbowania.

      Usuń
  5. bardzo ciekawi mnie ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lody wyglądają bardzo porządnie:)
    próbuję sobie przypomnieć smak lukrecji i ciężko go przywołać tak na zawołanie, dawno nie jadłam nic lukrecjowego. Jak zwykle mnie nakręcisz na coś ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja cały czas nie mogę się zdecydować czy lubię lukrecję :). Lody wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. To bardzo dobre pytanie, bo lukrecja nie jest zbyt łatwodostępna ;)
      Ja mam taką: http://www.czarnezloto.com/index.php

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Lekko słodka i bardzo dziwna w smaku - jeśli ktoś nie lubi takich czarnych, specyficznych w smaku cuksów, to lukrecji nie polecam. My akurat jesteśmy fanami :)

      Usuń
  10. Brrr... Nie lubię. A moje otoczenie, czyli Duńczycy, ciągle się nią zajadają i od czasu do czasu próbują mnie namawiać...
    Ale może dzieciom bym takie latem zrobiła? :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!