środa, 14 sierpnia 2013

domowy sok z czarnej porzeczki


Można kupić, owszem. Tylko po co, skoro można zrobić w domu? Smak zupełnie inny, wiadomo, co w środku, a zrobienie tego soku zajmuje kwadrans. I jeszcze kwadrans, jeśli pasteryzujemy go na zimę. Tak, wiem - zdradzam objawy nerwicy natręctw. Sama robię soki, wędliny, płatki śniadaniowe, białe sery i jogurty dla NieAlergików, wszelakie przetwory, sama piekę chleb. Ale dlaczego jeszcze nie robię domowego mleka roślinnego!?
Weźmy:

czarne porzeczki
cukier

Porzeczki oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Dolać tyle wody, by owoce były nią przykryte. Przykryć garnek pokrywką i zagotować porzeczki. Szybko zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko. Owoce odcisnąć w tetrowej pieluszce lub ściereczce. Wyciśnięty nektar dodać do soku, resztki owoców wyrzucić.
Sok posłodzić do smaku, jeszcze raz zagotować pod przykryciem, zdjąć szumowiny i rozlać do wysterylizowanych butelek. Przechowywać w lodówce. Jeśli sok ma być schowany na zimę, to butelki z sokiem powinny być pasteryzowane przez 15 minut. Tak przyrządzony sok jest bardzo intensywny, dlatego przed podanie warto go rozcieńczyć wodą.

18 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe soki, czuć, że są z owoców, a nie tylko woda z barwnikiem i cukier :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe soczki to jest to. Zrobiłam już mnóstwo przetworów, czas więc na soki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki intensywny właśnie jest super, uwielbiam domowy sok z czarnej porzeczki, ale mi narobiłaś smaczyska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo czarne porzeczki , u mnie dziś też :D
    Ja wprawdzie dżemy robiłam ,ale sok tez uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem smaku takiego prawdziwego soku:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fart, że trafiłam na ten blog! czuję, że będę stałą czytelniczką :) moje dziecię zmaga się z celiakią i nietolerancją laktozy, więc zakres możliwości w gotowaniu mam ograniczony, ale walczymy! :) soki też robimy, a jak brakuje to zaopatrujemy się w sok BIO na www.freedelikatesy.pl - w ogóle mogę polecić ten sklep nie tylko lubiącym artykuły eko, ale właśnie alergikom, weganom i chorującym na celiakię. Do usłyszenia! Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. taki domowy zdecydowanie najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, nalewka z czarnej porzeczki to dopiero wypas. Wczoraj zlewałam i obstawiam, że to będzie najlepszy wyrób alkoholowy w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrobię! Naleweczki na zimowe posiadówki są najlepsze. Za 3 dni zlewam wiśniówkę, za tydzień krupnik, no i muszę pokombinować, z czego by tu jeszcze... Może z malin?

      Usuń
    2. Te nalewki tez dla alergikow? ;-p
      Iza

      Usuń
  9. A jakie mniej więcej proporcje porzeczek i cukru? Świetny blog, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      Cukru tak jak napisałam - do smaku :) Trzeba próbować. No i pamiętać, że porzeczki kwaśne są ;)

      Usuń
  10. Ja robie mleko roslinne, mozemy sie wymienic :-)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie skończyłam robić soki i dżem z jagodek. Na zimę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  12. A zamiast cukru dodałam ksylitolu i jestem ciekawa jaki będzie tego efekt.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zamiast cukru dałam brzozowego i ciekawa jestem jaki będzie tego efekt.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!