poniedziałek, 5 sierpnia 2013

brzoskwiniowiec


Sufjan lubi wypieki ciotki Patyski. Ciotka Patyska lubi Sufjana. Równanie o oczywistym wyniku. No to brzoskwiniowiec jako deser po grillu, na którym mieliśmy przyjemność gościć Sufjanka wraz z rodzicami. Ciasto Sufjankowi smakowało, a zatem podaję przepis :)
Należy mieć:

100 g cukru 
150 g mąki
30 ml oleju
120 ml ciepłej wody
łyżeczkę cukru z wanilią
niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia
2-3 duże, dojrzałe brzoskwinie
ok. 2 łyżek brązowego cukru trzcinowego do posypania brzoskwiń (niekoniecznie)

Brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej ciasto, a na nim ułożyć brzoskwinie skórką do dołu i posypać cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut.

10 komentarzy:

  1. wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie mi juz pachnie brzoskwiniami :) tylko spojrzalam na to super ciasto:)
    mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. też czuję ten zapach brzoskwiń... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham brzoskwinie w każdej odsłonie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że smakowało, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta z owocami, mega!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne, szybkie ciasto! Można ja jego temat uprawiać różne wariacje, robiłam z gruszkami, jagodami, śliwkami....
    polecam!
    Stella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stella aka Damian ;)
      dziękuję i ściskam :)

      Usuń
  8. Zawsze wychodzi, super puszyste. Ja ostatnio preferuję wersję ze śliwkami (ostatnie sztuki!).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, fakt, jak na bezjajeczne, to puszyste :) Ze śliwkami to musi być mmmmm... A posypujesz czymś śliweczki?
      Dziękuję!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!