wtorek, 9 lipca 2013

tartaletki z kurkami dla NieAlergika


Fajne tartaletki, znakomite zarówno na zimno, jak i na ciepło, w dodatku znakomicie znoszące przygotowanie "na oko". Z michą sałaty, pod piwko czy pod barszczyk - zawsze rewelka. Smaka na nie narobiła mi Andźka - moje są nieco inne, ale mam nadzieję, że nie gorsze od andźkowych.
Przygotujmy:

na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/2 łyżeczki soli 
lodowatą wodę
na farsz:
szklankę kurek
małą cebulę
100 ml śmietany
100 ml mleka
2 jajka
garść startego żółtego sera
gruby plaster boczku*
szczyptę gałki muszkatołowej
tymianek, sól i pieprz do smaku
łyżkę masła

Składniki ciasta szybko zagnieść, dodając tyle wody, by ciasto było elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wylepić nim formy na tartaletki i podpiec przez ok. 10 minut w 175 stopniach. Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić na kawałki. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć razem z kurkami. Dosmaczyć solą i pieprzem, dusić przez 20 minut i odparować. Rozłożyć na podpieczonych tartaletkach, zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem, przyprawami, jajkiem i serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 10-15 minut w 175 stopniach.

*zamiast boczku można użyć innej wędliny, np. szynki, baleronu czy dobrej kiełbasy

19 komentarzy:

  1. Póki są kurki to trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczne danie ! Uwielbiam kurki a jeszcze w tartaletce .... rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak są kurki, to muszą być pyszne! W ogóle tarty są dość wdzięczne i tak samo, jak w przypadku makaronu, czy ryżu- pasuje do nich wszystko, co mamy w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam kurki i zapewniam że wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super tarteletki w wersji na słono, pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. a śmietanę jaką bierzemy?;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach musze wreszcie kupic kurki i cos z nich wykonac :) Kocham wszystkie grzyby!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurkowe pyszności. Wyciągam łapkę po jedną taką tartaletkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kurki :) i tarty tez :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam kurek (wiem - wstyd okropny), ale myślę, że zadebiutują w mojej kuchni właśnie w postaci tych tartaletek ;) Dziękuję za przyłączenie się do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurki uwielbiam, a wytrawne tartaletki jeszcze bardziej niż słodkie! Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. to ja porywam jedną :-) apetyczne niebezpiecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej to lato jakoś tak pędzi, tyle cudownych rzeczy jest do zrobienia, marzę o takich kurkowych smakołykach, mam nadzieję, że uda mi się zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale to musiało być dobre! Ojej!

    Przesyłam słoneczne pozdrowienia ze Szklarskiej Poręby :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj zrobiłam i wyszły znakomite

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam na nie ogromną ochotę! Jeśli dostanę gdzieś kurki, to sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!