poniedziałek, 15 lipca 2013

sos jagodowy


Do wszelakich kluchów (także bez glutenu - ryżowych, gryczanych czy fasolowych), płatków, kaszek, ryżu, zbóż, naleśników (również bezglutenowych) i czegokolwiek wedle fantazji oraz dozwolonych w diecie produktów. Błyskawiczny, łatwy i pyszny, znaczy się jeden z takich, jakie Smakołyki lubią najbardziej. Można też na odwrót - wrzucić coś do sosu i mieć zupę owocową.
Należy mieć:

szklankę jagód (mogą być mrożone)
opakowanie śmietanki roślinnej (dałam owsianą)
pół łyżeczki cukru z wanilią
cukier, syrop z agawy, stewia etc. - do smaku

Jagody umyć i zagotować (świeże z łyżką wody), szybko zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz cukier waniliowy i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.

16 komentarzy:

  1. Super, fajny pomysł z tą śmietanką. Muszę w końcu kupić jagody...

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś cały ogrom czereśni, bobu i innych smakołyków :) Ale na jagody, zwłaszcza takie mam wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, jeszcze nie korzystałam z roślinnej śmietanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o bardzo fajny pomysł. Tyle truskawek było ostatnio, że teraz pora na jagodowy zawrót głowy !

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak, że mam ochotę tam zanurzyć wszystko po kolei :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nie jadłam w tym roku jagód .... ale smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny ,a że mam trochę jagódek to zaraz zrobię i będzie na jutro do naleśników

    OdpowiedzUsuń
  8. taki sos to coś przepysznego!:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też nie jadłam jeszcze w tym roku jagód, na taki sosik miałabym ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak jagody, to ja bardziej niż chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. o królowo! pomysł wyborny:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności :) zjadłabym taki sosik do gofrów lub naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako słodziak pospolity mogłabym jeść taki sos 3 razy dziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Do jedzenia samemu, a jeszcze lepiej np. na lody : ).

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!