czwartek, 25 lipca 2013

placek z morelami


Rewelka. To chyba zasługa bogusiowych moreli. Dostałam ich cały kosz :) Nie robiłam do tej pory ciast z morelami, a szkoda, bo wychodzą pyszniutkie, śmiem twierdzić, że znacznie lepsze niż z brzoskwiniami. No dobra, dosyć tego gadania.
Bierzemy (na blaszkę ok. 18x24 cm):

ok. 15-20 moreli (w zależności od ich wielkości)
180 g mąki
120 g bezmlecznej margaryny
100 g cukru
mleko roślinne
łyżkę naturalnego octu
łyżeczkę cukru z wanilią
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
brązowy cukier trzcinowy do posypania moreli

Owoce umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Cukier (także waniliowy) dobrze utrzeć mikserem z margaryną, dodać mąkę, proszek, ocet i nieco mleka. Ucierać dalej i stopniowo dolewać mleka, aż ciasto nabierze konsystencji pozwalającej na swobodne rozsmarowanie go w formie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej ciasto - powinna to być raczej cienka warstwa, najważniejsze są tutaj owoce. Na cieście ułożyć ściśle morele - skórkami do dołu. Posypać je cukrem trzcinowym - w ilości zależnej od słodkości owoców - moje były słodkie, myślę, że sypnęłam ok. 3 łyżek cukru.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec ok. 35-40 minut, przy czym po 20 minutach temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.

Jak już wspomniałam na fejsie, ciasto nie należy do fotogenicznych - tutaj przekrój:


18 komentarzy:

  1. Ciacho jest ogromnie fotogeniczne! Po pracy szybko lecę na rynek w poszukiwaniu moreli. Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy :) Poproszę kawałek albo i więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. A mogę prosić o podpowiedź, jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić normalną, pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  4. morelowe słodkości ... lubię lato i te wszystkie ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię morele. Kiedyś miałam nawet swoje drzewko, niestety jakaś choroba go dopadła i już muszę się zadowolić tymi z bazaru.
    A i ciasto jest cudne! nie wiem czemu piszesz, że niefotogeniczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uważam, że ciasta z morelami sa lepsze niż z brzoswiniami... poproszę dwa kawałki na wynos:)

    OdpowiedzUsuń
  7. napewno zrobie , uwielbiam morele :) zapraszam do mnie www.praca-w-oriflame.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale śliczne fotki! A ciacho taaaaaaakie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaaaam, zabieram jeśli cokolwiek zostało!

    OdpowiedzUsuń
  11. a jak wyglądają!! aaaaa!
    coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. a jakiego mleka roślinnego najlepiej urzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko jedno :) ja najczęściej używam owsianego lub ryżowego

      Usuń
  13. Mmmmm pyszności... Właśnie mam nadmiar moreli:) Zmajstruję dziś jakieś ciacho, bo patrząc na te zdjęcia cierpię męki;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale musiało pachnieć to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak tylko przejdą te upały, jak odpalę piekarnik, to właśnie ciasto z morelami do niego wsadzę :) Ale za mną chodzi!

    OdpowiedzUsuń
  16. Grzechem jest nie korzystać z sezonu na morele, ale jak żyć i nie tyć, gdy owoce tak kuszą ?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!