czwartek, 4 lipca 2013

placek z jagodami i krupczatkową kruszonką


Znany już placek, ale w nowej wersji - nieco inne ciasto, więcej jagód, a kruszonka z krupczatki - doskonale krucha, delikatna. Sama nie wiem, który lepszy...
Wziąć trzeba:

na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
200 g cukru
szklankę* letniej wody lub mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
szczyptę soli
łyżeczkę cukru z wanilią
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny

2 szklanki jagód

na kruszonkę:
150 g krupczatki
100 g cukru
100 g bezmlecznej margaryny
szczyptę soli

Przygotować ciasto drożdżowe - z pół szklanki wody lub mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, gdy ruszy wyrobić z resztą składników i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i być elastyczne - w razie, gdyby było zbyt twarde - dodać więcej wody/mleka. Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić na sypko, odstawić do lodówki. Jagody umyć i dobrze osączyć na sicie. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto drożdżowe, rozwałkować lub rozprowadzić natłuszczonymi dłońmi na grubość ok. 2 cm i odstawić, by jeszcze raz trochę podrosło. Posypać jagodami i kruszonką i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu 175 stopni). Piec ok. 30 minut.

*"szklanka" jest orientacyjna, być może ciasto będzie potrzebować nieco więcej płynu

15 komentarzy:

  1. Też bym nie wiedziała, który lepszy! A ja jeszcze nie jadłam jagód w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie placki, zwłaszcza że drożdżowe, to ja już jem w ciemno od razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym! Tym bardziej, że mój apetyt na jagody ciągle rośnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jagodami... coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrysia, a dla Alci jedna porcja jest?
    ale pysznie wygląda, ojej

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry placek nie jest zły!

    OdpowiedzUsuń
  7. im więcej kruszonki , tym lepiej, podobna historia jest z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kruszonkę, a w połączeniu z jagodami to już kocham! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzę o chwili na pieczenie i gotowanie. Marzę o zapachu drożdży w domu. Marzę o wypadzie na jagody. Marzę o Twoim placku Patysko. Przygarnij mnie proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. krupczatkę dodaję najczęściej do chleba (takiego z włoskiego przepisu) lub do ciasta kruchego..
    a tu proszę- drożdżowe super patent!:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak placek z jagodami to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!