Wziąć trzeba:
na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
200 g cukru
szklankę* letniej wody lub mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
szczyptę soli
łyżeczkę cukru z wanilią
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki rozpuszczonego klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny
2 szklanki jagód
na kruszonkę:
150 g krupczatki
100 g cukru
100 g bezmlecznej margaryny
szczyptę soli
Przygotować ciasto drożdżowe - z pół szklanki wody lub mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, gdy ruszy wyrobić z resztą składników i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i być elastyczne - w razie, gdyby było zbyt twarde - dodać więcej wody/mleka. Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić na sypko, odstawić do lodówki. Jagody umyć i dobrze osączyć na sicie. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto drożdżowe, rozwałkować lub rozprowadzić natłuszczonymi dłońmi na grubość ok. 2 cm i odstawić, by jeszcze raz trochę podrosło. Posypać jagodami i kruszonką i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu 175 stopni). Piec ok. 30 minut.
*"szklanka" jest orientacyjna, być może ciasto będzie potrzebować nieco więcej płynu
No wypasior :)
OdpowiedzUsuńTeż bym nie wiedziała, który lepszy! A ja jeszcze nie jadłam jagód w tym roku :(
OdpowiedzUsuńKocham takie placki, zwłaszcza że drożdżowe, to ja już jem w ciemno od razu :-)
OdpowiedzUsuńom nom nom nom
OdpowiedzUsuńJadłabym! Tym bardziej, że mój apetyt na jagody ciągle rośnie!
OdpowiedzUsuńZ jagodami... coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńPatrysia, a dla Alci jedna porcja jest?
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, ojej
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowite. Kruszonka <3
OdpowiedzUsuńDobry placek nie jest zły!
OdpowiedzUsuńim więcej kruszonki , tym lepiej, podobna historia jest z jagodami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę, a w połączeniu z jagodami to już kocham! :)
OdpowiedzUsuńMarzę o chwili na pieczenie i gotowanie. Marzę o zapachu drożdży w domu. Marzę o wypadzie na jagody. Marzę o Twoim placku Patysko. Przygarnij mnie proszę:)
OdpowiedzUsuńkrupczatkę dodaję najczęściej do chleba (takiego z włoskiego przepisu) lub do ciasta kruchego..
OdpowiedzUsuńa tu proszę- drożdżowe super patent!:)
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)
Tak placek z jagodami to super sprawa :)
OdpowiedzUsuń