czwartek, 11 lipca 2013

dżem brzoskwiniowy


Moje dzieci mają kompletnego frika na punkcie brzoskwiniowych dżemów. Zmilczę, ile kosztuje mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej pewnej znanej firmy, i zmilczę, co w tym słoiczku jest :/ W każdym razie chciałam powiedzieć, że jeśli Wy też tak lubicie, to właśnie pojawiły się brzoskwinie. Można robić dżem domowy!
Przygotujmy:

brzoskwinie (robię z 2 kg)
cukier do smaku (trzcinowy najlepiej) lub inny słodzik

Brzoskwinie umyć i ułożyć w rondlu lub głębokiej patelni. Zalać wodą do połowy wysokości owoców i gotować kilka minut. Odwrócić owoce i zdjąć część skórki. Po kilku minutach znów odwrócić owoce i zdjąć resztę skórki. Podgotowane owoce odstawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć pestki. Pozbawione pestek owoce gotować na małym ogniu, aż się rozpadną, a woda odparuje. Posłodzić do smaku (ostrożnie, brzoskwinie nie potrzebują wiele cukru!) i smażyć jeszcze pół godziny. Przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych słoików i zamknąć.

Kilka uwag:
1. Nie musimy słodzić cukrem! My akurat bardzo lubimy brzoskwinie z cukrem trzcinowym, ale można użyć dowolnego syropu, słodu, stewii.
2. Brzoskwinie nie mają wiele pektyn, dlatego dżem z nich zrobiony ma luźną konsystencję. Jeśli chcecie go zagęścić, zrobić bardziej "galaretkowaty", dodajcie do smażących się brzoskwiń garść agrestu.

14 komentarzy:

  1. Dołączam do grona Twoich dzieci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy :). W tym roku brzoskwinia w ogrodzie Rodziców będzie baaardzo owocować, więc naprodukuję dżem :).

    Patysko!!! Jeszcze raz sto lat! Dużo szczęscia i radości i mniej alergii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Rok temu robiłam pierwszy raz i tak już będzie każdego lata:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki śliczny kolor! Pyszniutki dżemik!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już sklepowych nie kupuję, bo wiem, że w słoikach lubią się znaleźć naprawdę bardzo ciekawe okazy niebrzoskwiniowe i nieowocowe :-) A taki domowy dżem brzoskwiniowy to same pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny i prosty przepis.
    Kiedy już dżem jest w słoiku, to kiedy możemy do zjeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak każdy dżem- nawet od razu :)

      Usuń
    2. Anonimko, dziękuję :-*

      Usuń
  7. nie dziwię się dzieciom, brzoskwiniowy również należy do moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  8. podobnie jak Twoje dzieci mam na ich punkcie frika:)
    oj jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A Maja od wczoraj je brzoskwinie i nic się nie dzieje.
    Forma: mus morelowo-gruszkowo-brzoskwinowy robiony przez prababcię - smakowe mistrzostwo świata :)

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dżem brzoskwiniowy. Taki domowy to czysty obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Boski przepis!!!
    Marze o tym, żeby mieć żel pod prysznic, który będzie tak pachnąć!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!