środa, 5 czerwca 2013

tarta z prażonymi jabłkami


W trakcie sprzątania spotkała mnie miła niespodzianka - znalazłam słoik prażonych jabłek! To pewnie "ten ostatni com schowany" miała. Jabłuszka kwaśne, z własnego ogrodu, słowem: mniam. Zrobiłam je tak, jak lubię najbardziej, czyli na szybko, kruchutko i aromatycznie. Jeśli nie dysponujecie prażonymi jabłkami, to nie prażcie świeżych, tylko pokrójcie je w kawałki i rzućcie na ciasto - też będzie pycha, a może nawet bardziej pycha.
Należy mieć:

300 g krupczatki
150 g bezmlecznej margaryny
2 pełne łyżki cukru pudru
zimna woda
ok. 850 ml prażonych jabłek
pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
pół łyżeczki cukru z wanilią (też niekoniecznie)
ewentualnie cukier puder do posypania

Zagnieść składniki na ciasto, dodając tylko tyle wody, by składniki się skleiły. 2/3 ciasta rozwałkować cienko (ok. 5 mm), wylepić nim blachę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiekać ok. 10 minut - aż się zarumieni. Z reszty ciasta uformować kulkę i zamrozić. Jabłka dosłodzić do smaku, ewentualnie doprawić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na warstwę jabłek zetrzeć zamrożone ciasto. Tartę piec w 175 stopniach ok. 15 minut, do momentu, w którym ciasto na wierzchu się zrumieni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Follow my blog with Bloglovin

28 komentarzy:

  1. kruche bez jajka - bardzo mi się podoba ten pomysł!:))) fajne są takie niespodzianki "na dnie" spiżarni:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kochanieńka, znalazłam jeszcze parę cudów ;)
      A ciasto bez jajka super, ja nie czuję żadnej różnicy, a jeśli już to in plus :)

      Usuń
  2. pyszne to Twoje na szybko!:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wypieki z jabłkami. Niektóre są tak pyszne, że mimo mojej niechęci do cynamonu toleruję w nich go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu wcale nie trzeba dodawać. Dziękuję!

      Usuń
  4. jestem fanką takich tart, z jabłkami biorę każdą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A widzisz! Ja też mam słoiczek z jabłkami, zakamuflowany na "czarną godzinę" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki słoiczek to prawdziwy skarb ;)

      Usuń
  6. Zjadłabym sobie takiej tarty! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. proste najlepsze ,a ta tarta wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Patysko zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, w prawdzie nie wiem czy to się mieści w konwencji Twojego bloga... ale może...

    http://orcia.blogspot.com/2013/06/konkurs-kuchnia-z-rozan.html sporo nagród do zdobycia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orciu, dziękuję serdecznie! To rzeczywiście nie moje klimaty, ale gdyby coś, to wezmę udział :)

      Usuń
  9. Super ciacho! :) Uwielbiam takie! Pochwała prostoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie mozna dostac margarynę bezmleczną??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszędzie, Maryna była bezmleczna, Zwykła, trzeba czytać etykiety.

      Usuń
  11. Patyska ratuj! Twoje placki są genialne i proste, a ja dopiero raczkuje w pieczeniu, o pieczeniu bezglutenowym nie wspomnę. Podpowiesz mi jak zastąpić krupczatke mix'em C? Piekłaś może kiedyś rogaliki bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalnie :) Zamiast krupczatki mix C :)

      Usuń
  12. Czyli w większości Twoich przepisów zamiast mąki pszennej bądź krupczatki dodać Mix C, czy proporcje są takie same? Np 100g pszennej = 100g bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eR, tak, można zastąpić miksem c, albo inną mieszanką, np. taką, o której jest w zakładce "dobra dieta", każdym miksem bezglutenowym, którego możemy używać - mam informacje od użytkowników, że nawet na samej mące gryczanej da się, choć trudno w to uwierzyć :) Niestety, pieczenie bez glutenu wymaga trochę wprawy, warto dodawać nieco skrobi, a konsystencję ciasta trzeba rozkminić metodą prób i błędów.

      Usuń
  13. super ! dziś zrobiłam ( na mix c ) dla mojej 4letniej alergiczki i jest zachwycona !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dziękuję, zawsze jest mi tak miło, jak dzieciaczkom smakuje :)

      Usuń
    2. Witam chcę upiec tartę i mam pyt o mix C bezglutenowy czy to mix z firmy Schar czy innej firmy?

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!