wtorek, 28 maja 2013

tort kawowy


Tradycyjnie rozdzielam od konkursu, żeby nie zaginął, bo bardzo smakowity ;)
Uwielbiam kawowe przysmaki. Zatem - tort kawowy. Raczej dla dorosłych i większych dzieci, a jak do nasączenia użyjemy nieco likieru kawowego, to już tylko dla dorosłych.
Trzeba mieć:

na ciasto:
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
50 ml oleju
250 ml wody z 3-4 łyżkami octu balsamicznego
50 ml likieru kawowego
na krem:
2 budynie waniliowe w proszku
500 ml dozwolonego "mleka", np. roślinnego, ale nie ryżowego lub wody
200 g bezmlecznej margaryny
łyżeczkę cukru waniliowego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Upiec ciasto - wymieszać wszystkie składniki, wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką niedużej tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut. Gdy wystygnie, pokroić na 2 lub 3 blaty. Przygotować krem: budynie przyrządzić na "mleku" lub wodzie, dodając wanilię. Zdjąć z ognia, dodać kawę i dobrze wymieszać. Margarynę wstępnie ubić mikserem, dodać wystudzoną masę budyniową i zmiksować razem na krem. Na jeden blat ciasta położyć część kremu (zużyć ok. 2/3 ilości kremu), przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Tort posmarować resztą kremu ze wszystkich stron i udekorować.

Kawałeczek?



26 komentarzy:

  1. Fajowy! Mojej babci muszę zrobić jakiś fajny tort i chyba właśnie skuszę się na kawowo- czekoladowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko jej nie rób takiego biedaka "bez"! Uwielbiam prawdziwy tort kawowo-czekoladowy i nieskromnie dodam, żem miszcz w tym temacie ;)

      Usuń
  2. Mmmmm, też uwielbiam kawowe wypieki. Wspaniały torcik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie natrafiłam na ten przepis przed Dniem Matki. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo!!
    jak ja lubię kawowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny! Ja także niedawno robiłam torcik kawowy - na Dzień Matki :D Muszę spróbować takiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak między nami, jak się nie ma alergii, to może lepiej pozostać przy normalnym przepisie ;)

      Usuń
  6. O mamuniu, jak pięknie się prezentuje! Wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. No, trochę go dziwnie zanglowało na focie, ale w rzeczywistości też był taki korono-jeżowy ;)
      Dzięki!

      Usuń
  8. Uwielbiam te Twoje torciki! Wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna dekoracja :)
    Uwielbiam kawowe ciasta, więc zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. faktycznie jak jeżyk wygląda :) śliczny jeżyk !!!
    u mnie również kawowe smaki !
    kawałeczek jak najbardziej poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie jeden, poproszę:)))

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!