czwartek, 16 maja 2013

lody kokos-mango bez cukru


Robią się szybko, świetnie smakują, nie potrzebują cukru ani maszyny. Ideały, tak? Tak, pod warunkiem, że nie mamy alergii na kokosy. Bo mango należy do najrzadziej uczulających owoców. Kokos też chyba nie zajął miejsca w alergennej czołówce? No, to robimy.
Należy wziąć:

dojrzałe mango, najlepiej bio
opakowanie naturalnego mleka kokosowego (bez dodatków)
opcjonalnie syrop z agawy, melasa, stewia etc. do dosłodzenia
ewentualnie 1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych

Obrane i pozbawione pestki mango zblenderować na mus. Mocno schłodzone mleko kokosowe ubić mikserem na gładką, puszystą masę. Składniki połączyć, ewentualnie dosłodzić masę do smaku i zmiksować. Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Gdy lody będą nieco zmrożone, wetknąć w nie patyczki i dalej mrozić. Gotowe lody wyjąć z foremek (foremkę wstawić na chwilę do gorącej wody), zanurzać w szklance z ciepłą wodą, a następnie w naczyniu z prażonymi wiórkami.

67 komentarzy:

  1. Superowe lody! Jak zwolni mi się miejsce w zamrażarce to też jakieś muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Własne lody to jest to :)

      Usuń
  2. Swietny pomysl na lody--robie inaczej--ale Twoj pomysl wykorzystam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym poznała Twój sposób :)

      Usuń
  3. pyszne lody:) wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie i delicje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lody wyglądają super- pewnie też tak samo smakują. Nie próbowałam jeszcze mango i kokosu- myślałam, że owoce egzotyczne uczulają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, tropikalne mogą być spoko (tylko najlepiej kupować bio), to cytrusowe często uczulają. Mango jest jednym z bezpiecznych owoców, bezpieczniejszym niż jabłko. Gorzej z kokosem, słyszałam, że potrafi uczulić. Choć może to zawarta w nim chemia...

      Usuń
    2. Dziękuję Pani Patysko!
      Spróbuję z tym mango- a czy mleko ryżowe zamiast kokosowego się sprawdzi? pozdrawiam

      Usuń
    3. Pani Anonimko, oczywiście, że można dać mleko ryżowe - ono jest troszkę słodkie, więc też nie trzeba będzie tych lodów słodzić. Konsystencja będzie nieco lżejsza, ale mniej kremowa niż z kokosem.

      Usuń
    4. Dziękuję! Spróbuję z ryżowym. A...i jeszcze do Pani jedno pytanie....rabarbar: uczula czy nie? Dostałam go pełno- takiego nie pryskanego ze wsi i zastanawiam się nad konfiturami. Bardzo proszę o podpowiedź.

      Usuń
    5. Rabarbar... nie wiem, ale chyba nie spotkałam się z alergią na rabarbar.

      Usuń
  6. Genialnie wygladaja,bardzo ciekawe smaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. A niech mnie, genialne! Niestety u mojej córki kokos odpada:/ Jadła, ale ostatnio pojawiły się podejrzane reakcje, odstawiłam i jest lepiej. Może kiedyś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, niedobrze... a może to jakiś trefny kokos był?

      Usuń
  8. ale ekstra są! cieknie ślinka

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają fantastycznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, taka posypka dodaje uroku ;)

      Usuń
  10. Świetny przepis :)
    I jak pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi ślinka cieknie jak na nie patrzę :P Ciekawe czy dostanę gdzieś u siebie takie naturalne mleko kokosowe? Takie lody to i moja mała alergiczka mogłaby zjeść :)
    P.S. Zapraszam serdecznie na moje Candy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu! Chętnie skorzystam :)

      Usuń
  12. No kochana takie lody , to fiu fiu , nie dość ,że smaki takie ,że urywa co nieco co trzeba , to jeszcze zdrowe!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mango samo w sobie jest bardzo słodkie :) Lody muszą smakować wspaniale, a i wyglądają naprawdę świetnie - może i lepiej niż kupne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe też jest słodkie, więc cukier zbędny :)
      Dziękuję!

      Usuń
  14. Chcę, chcę, chcę!!! Już niedługo zamieniam moją mini-lodówkę na model z zamrażarką i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudowne, tropikalne i letnie, same zalety, u mnie nie meldują się żadni alergicy, więc robię już niedługo :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mango i kokos to idealnie dobrana para, a jeszcze w formie lodów- to musi być niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana, mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Jeśli nie, to poprawiam się - jesteś ABSOLUTNIE genialna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko, jesteś kochana :-*

      Usuń
  18. ostatnio rozkochaliśmy się w mango więc biorę przepis do wypróbowania!! pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango jest super, smaczne i zdrowe, no i rzadko uczula :)

      Usuń
  19. No wyglądają zabójczo ! I zapewne tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysł. Już mam mango i mleko kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrób, bo są naprawdę fajne, no i słodkie, choć bez cukru.

      Usuń
  21. Och, jakie pyszne!!!Temat mi bliski bo uruchamiam dla kogoś lodziarnię :)
    Pozdrawiam Cie Patysko cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknął ogonek - oczywiście "Cię" :)

      Usuń
    2. Uruchamiasz lodziarnię? Ale jak to? Że będziesz produkować lody do sprzedaży? Super!!!
      Całuję Cię mocno, także w ogonek ;D

      Usuń
  22. świetne lody!:))) chyba też sobie uruchomię taką lodziarnię:) tym bardziej że zbliżają się pierwsze urodzinki Tymka i zbieram inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, będzie imprezka, super :D Gdybyś potrzebowała pomocy przy menu - wal jak w dym :)
      Dzięki Goh.a!

      Usuń
  23. Trafiłam na bloga szukając muffinów bez cukru a trafiłam na to cudo. Przed chwilą zrobiłam masę. Lody się jeszcze mrożą ale nie mogę się powstrzymać żeby nie napisać, że sama mieszanka mleko kokosowe plus mango jest PRZEPYSZNA! Dzięki za przepis. Masz może pomysł jak jeszcze inaczej można by ten miks wykorzystać? Może do jakiegoś ciasta (bez cukru;)? Pzdr. Z.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Niestety, nie mam pomysłów. Można zrobić parfait, można nałożyć do miseczek z kruchego ciasta, można na gofry, ale do ciasta to nie wiem jak :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Wyguglałam parfait i wygląda kusząco :)

      Usuń
  24. Serdecznie gratuluję wygranej w organizowanej przeze mnie akcji - konkursie "Naturalna Słodycz"!

    Bardzo proszę o przesłanie adresu do wysyłki nagród pod e-mail: cojescnet@gmail.com

    Pozdrawiam!
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to niesamowite, bardzo dziękuję! Hurrrraaaa! :)
      Zaraz podam dane :)

      Usuń
  25. Dziękuję za inspirację, mój synek właśnie próbnie przechodzi dietę bezmleczną i bardzo cierpiał bez waniliowych lodów. Z braku paru składników nieco zmodyfikowałam przepis - słodziłam syropem klonowym a zamiast mango zmiksowałam banana. Na koniec powkładałam masę do wafelków lodowych (rożków) bo z lodami na patyku i moim czterolatkiem mam złe doświadczenia :-) wyszło przepyszne, synek upera się, że to lody śmietankowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmmm... z banankiem to dopiero muszą być pyszne!
      Dziękuję, Anonimko!

      Usuń
  26. Fajowe te lody! Mogłabym je teraz o na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie genialne lody! Ej, muszę je zrobić, latem, następnym! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. A moglaby Pani powiedziec mi jakie Pani mleko kokosowe używa? Bo wygladaja wspaniale a moj alergik az sie garnie do lodow. Ja na razie robię wodne z banana o dziwo nic sie nie dziela i nie dzieje po bananie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam różnych, najczęściej bio; trzeba czytać etykiety - jeśli w składzie jest coś więcej niż woda i miąższ kokosowy, to nie kupować.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!