niedziela, 28 kwietnia 2013

karobowe cupcakes z kawowym kremem


Zostało mi trochę kremu od tortu kawowego, a że moja córka ma ostatnio jazdę na wszelkiego rodzaju muffinki, to zrobiłam kilka babeczek. Córka ma wrodziła się w matkę jeśli chodzi o miłość do kawy. A wiadomo: kawy dzieciom nie wolno, bla bla bla. No ale chyba odrobina w kremie nie zaszkodzi?
Przygotować trzeba:

ciasto:
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubatą łyżkę karobu
miąższ z 1/4 laski wanilii
250 ml wody
50 ml oleju
2 łyżki octu balsamicznego
krem:
budyń waniliowy w proszku
250 ml dozwolonego "mleka", np. roślinnego, ale nie ryżowego lub wody
100 g bezmlecznej margaryny
1/4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Masą wypełnić papierowe lub silikonowe foremki na babeczki do 2/3 ich wysokości. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Budyń przyrządzić na "mleku" lub wodzie, dodając wanilię. Zdjąć z ognia, dodać kawę i dobrze wymieszać. Margarynę utrzeć mikserem, dodać wystudzoną masę budyniową i zmiksować razem na krem. Krem przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.

29 komentarzy:

  1. o takie dziewczęce bardzo , fajne one
    Eeeeeeeee chipsy na bank bardziej dzieciom szkodzą niż kapka kawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego ryżowe nie może być Patrycja?

      Usuń
    2. Dzięki!
      Alu, ryżowe mleko ma w sobie coś, co utrudnia osiąganie trzymających się w kupie konsystencji :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I żeby nie było - sama na to nie wpadłam (bo raczej owsianego używam), dała znać któraś z czytelniczek :)

      Usuń
  3. wyglądają naprawdę cudownie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawowe słodkości
    to chyba w Kolumbii dają kawę niemowlakom i całkiem dobrze się mają, także luz;)
    Ja młodemu robię naleśniki z kawą i wsuwa aż miło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Kolumbii to zdaje się w ogóle jest wesoło ;)

      Usuń
  5. Właśnie upiekłam, tylko bez karobu, za to z jagodami, zdjęć niestety nie pokażę, bo właśnie znikają, takie są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłaś wegańskie? Z jagodami uwielbiam :)

      Usuń
    2. Muszę koniecznie upiec ponownie, do Twojej galerii :-)

      Usuń
    3. Oj tak, koniecznie poproszę!

      Usuń
  6. Fajnie wygląda :P chyba czas zacząć przygode z kuchnią!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale są fajowe, słodko wyglądają z posypką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dzieciaków, to takie właśnie ;)

      Usuń
  8. mój brat jako dziecko uwielbiał podpijać kawę dorosłych, a ja kawkę zaczęłam pić dopiero na studiach:) a kawowe słodycze polubiłam jeszcze później i np. teraz ślinię się na widok takiego cupcake'a:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do kawy pałam wielkim afektem od zawsze :)

      Usuń
  9. No cudne :) genialny pomysł dla bezkakaowców :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chodzi za mną coś kawowego ... mój syn (4 lata) spija resztki kawy z mojej filiżanki, rośnie mały kawosz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj ten korab... Wciąż nie poznałam się z nim... Babeczki świetne!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!