środa, 13 marca 2013

mazurek z karmelową pierzynką


Słodziutki, nie powiem. Ale jakiż smakowity! Chrupiący, pachnący... Wiele się nad nim nie napracowałam - po prostu na wypróbowane ciasto mazurkowe nałożyłam masę z tych ciastek. O, właśnie. Przecież to nie musi być mazurek, można go zrobić w formie niedużych ciasteczek.

na ciasto kruche:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny 
40 g cukru pudru
śmietanka roślinna lub zimna woda
na wierzch:
200 g ziaren słonecznika
150 g brązowego cukru
100 g margaryny bezmlecznej lub klarowanego masła
50 ml syropu klonowego*

Składniki ciasta wyrobić, dodając tylko tyle śmietanki lub wody, żeby ciasto było zwarte.  Rozwałkować na grubość ok. 1 cm, uformować mazurek z rantem i wstawić do lodówki. Cukier, syrop i tłuszcz rozpuścić w garnuszku, wsypać ziarna słonecznika, dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. 

*Nie miałam akurat syropu klonowego, więc nie dałam. Ale lepiej dawać, bo bez niego "pierzynka" jest mniej zwarta.

Przekrój, a raczej "przegryz" albo "obgryz" ;)

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę :)

39 komentarzy:

  1. Cześć,
    bardzo mi się podoba przepis na spód :) trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, słońce Ty moje, gdzieś Ty się podziewała!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Obłędny, ale ciutas przysłodki ;)

      Usuń
    2. Jak przysłodki to wspaniale - to jest to tygryski lubią najbardziej. Bioderka tygrysków mniej :P
      Pozdrawiam,
      Gosia O.

      Usuń
  3. No to siup do przepiśnika! Zrobiłaś mi smak...Taka chrupka słodkość mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ostrożnie - słodki skubaniec :)

      Usuń
  4. Słodkie i chrupiące - stworzone dla mnie :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale lubię mazurki!! wygląda tak, że mam ochotę go porwać i schrupać w ukryciu, żeby się z nikim nie dzielić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pesteczko :) Miałam podobne zamiary, ale ponieważ się odchudzam, to... niestety :/

      Usuń
  6. pysznie wygląda, taki ugryziony znaczy, ze dobry był:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry dobry ;P
      Dziękuję Justynko!

      Usuń
  7. Piękny ten mazurek ci wyszedł! wygląda jak orzechowy batonik, a tu ani jednego orzeszka:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. ja to najchętniej ten sam sonecznik upieczony bym wcinała, mogłoby być nawet bez spodu :)
    pycha, bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, nawet robię sezamki ze słonecznika, pycha. Ale ciasto wyszło naprawdę smaczne, no i takie cieniutkie, że ledwo go widać ;)

      Usuń
  9. Niesamowicie pysznie to wygląda. Poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! :) Czas na mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeeeee, do mazurków to jeszcze ze 2 tygi ;)

      Usuń
  11. Czy samo ciasto można przygotować wcześniej i o ile wcześniej i jak długo jest świeże?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimko, nie mam doświadczenia, bo mazurek jest tak pyszny, że znika błyskawicznie ;) Ale myślę, że jak każde kruche ciasto jest świeże przez kilka dni, nawet do tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. no właśnie planuje przygotować wcześniej i schować szczelnie tak jak ciastka kruche, które u nas dłuugo są świeżutkie o ile dobrze schowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oprócz baby, w Święta będę piekła tego mazurka :) Jak długo trzymać ciasto w lodówce?

    Pozdrawiam
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, chwilę, tyle, co się te pestki przyrządza. Nie musi być długo.

      Usuń
  15. Dzięki :) w czwartek mazurek, w sobotę baba, dam znać jak mi poszło, bo nie jestem biegła w tych sprawach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) A może zrobisz zdjęcia i dasz na Galerię z linkami do Ciebie?

      Usuń
  16. Mam jeszcze jedno pytanie, na jaką blaszkę są podane te składniki? Taka standardowa czy mniejsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm... a jaka to standardowa? ;) Myślę, że na taką blaszkę, np. 24x17 cm będzie ok.

      Usuń
  17. Mazurek obłędny, cudowny i wspaniały!
    Dzięki! :)
    Pozdrawiam,
    Gosia O.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!