poniedziałek, 4 marca 2013
krokant słonecznikowy
Jeszcze jeden przepis z tych pobocznych, a jednak wartych osobnego wpisu. Krokant to po prostu sezamki słonecznikowe zrobione z mniejszą ilością cukru. Przydaje się do różnych rzeczy (np. do wafelków, baby lodowej czy karobladek), można nim zwiększać wartość smakową poczciwej owsianki, albo uatrakcyjniać placuszki, ciastka czy inne takie. Czyli warto go mieć pod ręką.
Przygotujmy:
1/2 - 2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki ziaren słonecznika
Ziarna grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni (nie jest to konieczne, ale wtedy znacznie zyskujemy na smaku) i przesypać na talerz. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i rozpuścić na niej cukier. Gdy cukier zamieni się w jasnobrązowy karmel, wsypać ziarna i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, w razie potrzeby pokruszyć uderzając, np. wałkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tak! Znów prosto i słodko. Tak lubię :)))
OdpowiedzUsuńJa też! Dzięki!
Usuńlubię to!:)
OdpowiedzUsuńEkstracha!
Usuńwszyscy lubią, lubię i tak! nie da się nie lubić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu :)
UsuńNie da się nie lubić, to prawda! :)
OdpowiedzUsuńPamiętajmy jednakowoż o tych, co ze słodyczy najbardziej lubią śledzia ;)
UsuńFajny i zdrowy pomysł :))) bardzo mi się podobają Twoje połączenia :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję! A mnie się bardzo podoba Twoja strona :)
UsuńUwielbiam siłę bijącą z prostoty! Z przyjemnością jutro skorzystam z Twojego pomysłu;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię, jak coś jest niewymęczone ;) Dziękuję!
UsuńFajna sprawa:))
OdpowiedzUsuńDzięki Olu :)
UsuńMi też podoba się fota ^^
OdpowiedzUsuń:-*
UsuńŚwietny pomysł na zdjęcie ;) Wygląda to bardzo apetycznie a chyba nie jest trudne w wykonaniu :) .
OdpowiedzUsuńDziękuję! Nie jest trudne, a bardzo smaczne.
Usuńwow :) świetne !! już wyobrażam sobie ciasteczka z takim smakołykiem!!
OdpowiedzUsuńJa już je nawet zrobiłam ;)
UsuńDzięki Łucjo!