sobota, 23 marca 2013
cukier z pieczoną wanilią
Wiecie, ile kosztuje paczka cukru z wanilią? No właśnie. W pewnym dyskoncie była ostatnio bardzo przyjemna oferta handlowa - 2 laski wanilii za 6 zeta. Nabyłam zatem. Gdzieś kiedyś słyszałam o cukrze waniliowym robionym z wanilią grzaną w mikrofalówce. Ja takich cudów techniki nie używam, ale mam piekarnik. I kryzys. Kalkulacja jest oczywista nawet dla takiej dupy z matmy jak ja: mam 3, a może i 4 paczki uczciwego, domowego cukru z wanilią za 3 zeta z grosikami. Nie wspominając o aromacie!
Trzeba mieć:
laskę wanilii
4 łyżki cukru trzcinowego
Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do 125 stopni i włożyć do niego całą laskę wanilii na 5 minut. Wyjąć wanilię i po chwili pociąć ją na kawałki. Wymieszać z cukrem i zblenderować (w sensie zmielić). Cukier z wanilią przechowywać szczelnie zamknięty, najlepiej w szklanym słoiczku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
najlepszy jest cukier własnej roboty:)
OdpowiedzUsuńAle że z buraka? ;)
Usuńnajlepszy jest własnej roboty, ale 4 łyżki cukru to trochę mało wg mnie
OdpowiedzUsuńKwestia roztworu i dozowania, ja wolę bardziej skondensowane, mniej się dodaje ;)
UsuńJa jednak wydłubuję same ziarenka, bo nie w każdym deserze fajnie wygląda. Ale pomysł fajny z tym podpieczeniem;)
OdpowiedzUsuńZufik, to jest cukier waniliowy, do tiramisu etc. go przecież nie dodam, bo profan ;) Poza tym zdjęcie jest makro, tak naprawdę wszystko jest idealnie zmielone.
UsuńCukier z wanilią od dawna robię po swojemu, jest taniej i lepiej :) Pomysł z upieczeniem wanilii jest genialny! Taki cukier musi być jeszcze bardziej aromatyczny! Od dawna wiedziałam, że jesteś genialna!
OdpowiedzUsuń:**
Dzi, moja boska, bardzo Ci dziękuję :) Taki cukier fajnie pachnie, bo laska podpieczona, poza tym to wersja ekonomiczna, polecam :)
UsuńCałusy!
też słyszałam o wersji z kuchenką mikrofalową! nie mam takiego cuda techniki w w domu, więc "zapomniałam" o tym. kompletnie nie pomyślałam o piekarniku! :)
OdpowiedzUsuńJa tak sobie myślę, że wanilia z piekarnika lepsza od tej z mikrofalówki :)
Usuńzdecydowanie! jestem tego pewna! :)
Usuń;D
Usuńspryciula:) ciągle sobie obiecuję, że zrobię i jakoś wylatuje z głowy. Fakt, strasznie jest drogi, tak jak ekstrakt waniliowy, który także łatwo można zrobić w domu. Zapisuję do listy: do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńEkstrakt też sama zrobiłam, jest i zdrowo, i tanio ;)
Usuńkto by pomyślał że to takie proste?:) a mi te czarne laski zawsze zdążą wyschnąć na wiór zanim je do końca zużyję:P
OdpowiedzUsuńA widziałaś kiedyś, słoneczko, żebym zrobiła coś skomplikowanego? ;)
Usuńteż czasami robię jak mnie najdzie ochota, warto!
OdpowiedzUsuńJacha, zwłaszcza jak laski po 3 zeta ;)
UsuńTeż liczę i liczę, psiakostka...Wczoraj miałam dylemat wziąć czy nie wziąć - w jednym ze sklepów laska wanilii była za 13 zł.Twoja promocja mnie mocno zainteresowała.....
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
13 zeta!? To już rozbój :( Te laski były w Lidlu, 2 sztuki za 5,99. Zielaczek dała cynk. Popędziłam wprost sprzed monitora, i wiesz co? Puste pudełka porozwalane, w jednym 2 opakowania, na podłodze za standem jeszcze jedno. Mam 6 lasek! I przy kasie ktoś odłożył opakowanie, to dziabłam i mam 8 ;D
UsuńWiedziałam, że te laski mają być, ale olałam, bo zeszłym razem jak były w gazetce to popędziłam z rana i nie było w ogóle. Tym razem dali ;)
ja się na tą promocję już nie załapałam :(
Usuńw moim Lidlu tylko kilka rzucili, tak pani powiedziała gdy o wanilię pytałam
ja miałam w planach ekstrakt z wanilii zrobić
trzeba będzie za 13 zł kupić chyba :(
Dziewczyny, zobaczcie, taniej niż w Lidlu:
Usuńhttp://www.mniammniam.com/sklep/index.php?act=search&co=wanilia+w+laskach&ko=0
tylko pewnie przesyłka sporo kosztuje...
Ja w wanilię zaopatrzam się w internecie - zbiorczo. Wtedy robię produkcję cukrów i ekstraktów na najbliższe miesiące :)
OdpowiedzUsuńTak najlepiej i najtaniej :)
UsuńOOO o takim nie słyszałam, tylko o cukrze z wanilią w temp. pokojowej :D Patyska, a Ty nie wyciągasz pestek, tylko tak w całości?
OdpowiedzUsuńW całości. Może ten przepis brzmi podejrzanie, ale cukier wychodzi genialny. Myślę, że można robić jeszcze bardziej ekonomiczną wersję - z samych łupin, gdy się ziarenka zużyje do deseru jakiegoś :)
UsuńMuszę spróbować. Mam parę opakowań lasek wanilii, więc nie ma na co czekać! :). Uwielbiam Twoje pomysły! :)
OdpowiedzUsuńWidzę nowy przepis na przyrządzenie cukru waniliowego. Ja też mam zapas lasek wanilii po fajnych cenach :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję i Twój , pozdrawiam.
Też łapię takie okazje i robię własny cukier waniliowy :)
OdpowiedzUsuń