sobota, 23 marca 2013

cukier z pieczoną wanilią


Wiecie, ile kosztuje paczka cukru z wanilią? No właśnie. W pewnym dyskoncie była ostatnio bardzo przyjemna oferta handlowa - 2 laski wanilii za 6 zeta. Nabyłam zatem. Gdzieś kiedyś słyszałam o cukrze waniliowym robionym z wanilią grzaną w mikrofalówce. Ja takich cudów techniki nie używam, ale mam piekarnik. I kryzys. Kalkulacja jest oczywista nawet dla takiej dupy z matmy jak ja: mam 3, a może i 4 paczki uczciwego, domowego cukru z wanilią za 3 zeta z grosikami. Nie wspominając o aromacie!
Trzeba mieć:

laskę wanilii
4 łyżki cukru trzcinowego

Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do 125 stopni i włożyć do niego całą laskę wanilii na 5 minut. Wyjąć wanilię i po chwili pociąć ją na kawałki. Wymieszać z cukrem i zblenderować (w sensie zmielić). Cukier z wanilią przechowywać szczelnie zamknięty, najlepiej w szklanym słoiczku.

29 komentarzy:

  1. najlepszy jest cukier własnej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy jest własnej roboty, ale 4 łyżki cukru to trochę mało wg mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia roztworu i dozowania, ja wolę bardziej skondensowane, mniej się dodaje ;)

      Usuń
  3. Ja jednak wydłubuję same ziarenka, bo nie w każdym deserze fajnie wygląda. Ale pomysł fajny z tym podpieczeniem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zufik, to jest cukier waniliowy, do tiramisu etc. go przecież nie dodam, bo profan ;) Poza tym zdjęcie jest makro, tak naprawdę wszystko jest idealnie zmielone.

      Usuń
  4. Cukier z wanilią od dawna robię po swojemu, jest taniej i lepiej :) Pomysł z upieczeniem wanilii jest genialny! Taki cukier musi być jeszcze bardziej aromatyczny! Od dawna wiedziałam, że jesteś genialna!

    :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzi, moja boska, bardzo Ci dziękuję :) Taki cukier fajnie pachnie, bo laska podpieczona, poza tym to wersja ekonomiczna, polecam :)
      Całusy!

      Usuń
  5. też słyszałam o wersji z kuchenką mikrofalową! nie mam takiego cuda techniki w w domu, więc "zapomniałam" o tym. kompletnie nie pomyślałam o piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak sobie myślę, że wanilia z piekarnika lepsza od tej z mikrofalówki :)

      Usuń
    2. zdecydowanie! jestem tego pewna! :)

      Usuń
  6. spryciula:) ciągle sobie obiecuję, że zrobię i jakoś wylatuje z głowy. Fakt, strasznie jest drogi, tak jak ekstrakt waniliowy, który także łatwo można zrobić w domu. Zapisuję do listy: do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstrakt też sama zrobiłam, jest i zdrowo, i tanio ;)

      Usuń
  7. kto by pomyślał że to takie proste?:) a mi te czarne laski zawsze zdążą wyschnąć na wiór zanim je do końca zużyję:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widziałaś kiedyś, słoneczko, żebym zrobiła coś skomplikowanego? ;)

      Usuń
  8. też czasami robię jak mnie najdzie ochota, warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jacha, zwłaszcza jak laski po 3 zeta ;)

      Usuń
  9. Też liczę i liczę, psiakostka...Wczoraj miałam dylemat wziąć czy nie wziąć - w jednym ze sklepów laska wanilii była za 13 zł.Twoja promocja mnie mocno zainteresowała.....
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 13 zeta!? To już rozbój :( Te laski były w Lidlu, 2 sztuki za 5,99. Zielaczek dała cynk. Popędziłam wprost sprzed monitora, i wiesz co? Puste pudełka porozwalane, w jednym 2 opakowania, na podłodze za standem jeszcze jedno. Mam 6 lasek! I przy kasie ktoś odłożył opakowanie, to dziabłam i mam 8 ;D
      Wiedziałam, że te laski mają być, ale olałam, bo zeszłym razem jak były w gazetce to popędziłam z rana i nie było w ogóle. Tym razem dali ;)

      Usuń
    2. ja się na tą promocję już nie załapałam :(
      w moim Lidlu tylko kilka rzucili, tak pani powiedziała gdy o wanilię pytałam
      ja miałam w planach ekstrakt z wanilii zrobić
      trzeba będzie za 13 zł kupić chyba :(

      Usuń
    3. Dziewczyny, zobaczcie, taniej niż w Lidlu:
      http://www.mniammniam.com/sklep/index.php?act=search&co=wanilia+w+laskach&ko=0
      tylko pewnie przesyłka sporo kosztuje...

      Usuń
  10. Ja w wanilię zaopatrzam się w internecie - zbiorczo. Wtedy robię produkcję cukrów i ekstraktów na najbliższe miesiące :)

    OdpowiedzUsuń
  11. OOO o takim nie słyszałam, tylko o cukrze z wanilią w temp. pokojowej :D Patyska, a Ty nie wyciągasz pestek, tylko tak w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W całości. Może ten przepis brzmi podejrzanie, ale cukier wychodzi genialny. Myślę, że można robić jeszcze bardziej ekonomiczną wersję - z samych łupin, gdy się ziarenka zużyje do deseru jakiegoś :)

      Usuń
  12. Muszę spróbować. Mam parę opakowań lasek wanilii, więc nie ma na co czekać! :). Uwielbiam Twoje pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę nowy przepis na przyrządzenie cukru waniliowego. Ja też mam zapas lasek wanilii po fajnych cenach :)
    Wypróbuję i Twój , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Też łapię takie okazje i robię własny cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!