środa, 27 marca 2013

chleb żurkowy


Przepyszny. Dzieciaki niezbyt chętnie wciągają chleb z grubej mąki żytniej, a ja chciałabym im piec głównie żytnie bochenki. Zaryzykowałam i dodałam mąkę żytnią żurkową - czyli drobno zmieloną. Efekt: niebo w gębie. Prosty, codzienny chlebek, a jakże pyszny!
Przygotujmy:

500 g mąki orkiszowej
300 g mąki żytniej żurkowej
płaską łyżkę soli morskiej (drobnej)
łyżeczkę muscovado
2-3 łyżki oleju
30 g świeżych drożdży
ok. 4 szklanek ciepłej wody

Wymieszać mąki z solą. Z drożdży, 1/2 szklanki wody, cukru i łyżeczki mąki zrobić zaczyn. Gdy urośnie dodać do mąki, wlać 2 szklanki wody, olej i wyrabiać mikserem z hakami do ciasta. Stopniowo dolewać wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (miękkiej, ale zwartej - ciasto nie może być zbyt wolne!). Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec godzinę.

25 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobny, tylko zamiast mąki żurkowej daję sam żurek :) Twój wygląda lepiej niż w piekarni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak to: żurek? Zupę czy zakwas?
      Dzi, wygląda gorzej, ale smakuje nieporównywalnie!

      Usuń
    2. Zakwas, ok. 500 ml :) Można rozrobić z wodą. Chociaż można dać i zupę, też będzie smaczny :)
      Muszę zrobić Twój chlebek!

      Usuń
    3. Muszę zrobić Twoją wersję z zakwasem... Już sobie wyobrażam, jak smaczny jest taki chlebek!

      Usuń
    4. @Dzikowiec, tak slicznie Cię proszę, rzuć przepis na ten wynalazek, albo przynajmniej link do przepisu. Pilis, plis, pliiiisss

      Usuń
    5. Ja też bardzo proszę!

      Usuń
    6. Proszę bardzo :) Oczywiście mąkę orkiszową można zastąpić dowolną, albo i mieszanką różnych ;)
      http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/chleb-ktory-robi-sie-sam-czyli.html

      Usuń
    7. Kurde, ja to jakaś nietego jestem :/ Jak mogłam o nim zapomnieć!

      Usuń
  2. Uwielbiam chleb domowej roboty. Smakuje ZUPEŁNIE inaczej niż ten ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśmy już trochę zapomnieli jak smakuje pieczywo ze sklepu :)

      Usuń
    2. Jak, jak...! No jak ze sklepu, "normalnie" smakuje!
      Wybacz. To z zadrości, bo nigdy nie upiekłam chleba - ślinka mi leci na sam widok. Jakąś wrodzoną chyba awersję do słowa "ciasto" posiadam, bo jak coś ciastem się zwie, to mój mózg od razu zakłada, że tego nie umie... No żeby stara baba do mamusi po CIASTO na pierogi na przykład jeździła??? O, biszkopt /do tortów, bo tylko te potrafię/ i ciasto naleśnikowe - tyle sama robię :(

      Usuń
    3. :DDDD
      Nic łatwiejszego, mieszasz, pieczesz i jesz ;)

      Usuń
  3. Też uwielbiam chlebki na mące żurkowej. Twój wygląda znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku, a robiłaś na samej mące żurkowej, czy z innymi?

      Usuń
  4. wiesz, że nigdy nie piekłam chleba... przymierzam się codziennie i ciągle coś. Na szczęście mam okazję jeść domowy chleb i jest o niebo lepszy niż taki kupowany. Twój idealnie by się nadawał na śniadanie:) chyba czas się przełamać, a nie tylko chodzić i podziwiać "cudze":) chleby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też niepiekąca :( ale non stop takie wspaniałe chleby podziwiam :)

      Usuń
    2. Oj laski, laski... Przecież to takie łatwe, weźcie się w garść ;D

      Usuń
  5. Myślałam że chodzi o chlebek na zakwasie żurkowym, przyznam szczerze, że nie słyszałam o mące żurkowej - będę szukać na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nati, taka mąka jest w sklepach eko. A taki chleb na zakwasie żurkowym też zrobię :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog!
    Przepyszny chleb!


    Przy okazji,zapraszam do siebie!
    Pomogę Ci w uzyskaniu pięknej i zdrowej fryzury

    yourhairismypassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie, kiedy zgromadzę skladniki to spróbuję upiec podobny:)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!