wtorek, 5 lutego 2013

placuszki z kaszy manny dla NieAlergika


Miałam resztkę kaszy manny do zużycia na cito. Tak sobie googlałam i wygooglałam takie racuszki. Niestety, dla NieAlergika. Zrobiłam jednak, a nawet spróbowałam. Przepyszne, delikatne, po prostu rewelka.

Należy mieć:

1 szklankę kefiru
1 szklankę kaszy manny (dałam bio)
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cukru
oraz:
olej do smażenia
dodatki, np.: świeże owoce, golden syrup, konfitury, śmietana z cukrem etc.

Zmiksować wszystkie składniki na placki. Smażyć nieduże placuszki - łyżka na porcję - z obu stron, do zrumienienia.




19 komentarzy:

  1. uwielbiam placuszki z manny :) są takie delikatne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki pomysł! Nie wpadłabym na taki pomysł na mannę ;)

      Usuń
  2. Och!!! Ale kusisz, Kobieto!
    Nigdy takich nie robiłam, muszę szybciutko nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marika, są super, zrób koniecznie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię kaszę ale jakoś nigdy nie dodawałam jej do placuszków. Zdecydowanie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, nawet mi to do głowy nie przyszło, a efekt jest po prostu ekstra.

      Usuń
  4. Medaliony z łososia są zrobione z kawałków filetów z łososia, bez skóry i ości; mają okrągły kształt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy! :) Kupuje się, można je dostać na dziale mięsnym :)

      Usuń
  5. Pięknie wyglądają, takie złociste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności w pięknej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Moniu. Ale już nie przesadzaj z tym pięknem odsłony ;D

      Usuń
  7. Czy tę kaszę się gotuje, czy dodaje sypką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, sypką, po prostu mikserem wszystkie składniki się miksuje.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!