Był już, przy okazji banoffi, ale ponieważ to wyjątkowo smaczny i wielozadaniowy sosik, warto mu poświęcić osobny wpis. Co niniejszym czynię. Gotowy sos można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, a potem używać w razie potrzeby - do deserów, dekorowania ciast, wypełniania kruchych babeczek, ubierania mazurków i innych takich przyjemnych czynności.
Weźmy:2 opakowania śmietanki owsianej* 250 ml
4 łyżki muscovado
ewentualnie 1/4 łyżeczki ziaren wanilii
Śmietankę wymieszać z cukrem oraz wanilią i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie toffi - czyli śmietanka zgęstnieje zgęstnieje do konsystencji sosu.
*Myślę, że do zrobienia tego sosu można użyć dowolnej śmietanki roślinnej.
coś czuję, że ten sos by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńNawet niezły jest ;)
Usuńojej jaki fajny i jaki kolor i konsystencja , no świetny
OdpowiedzUsuńDzięki Alu :)
UsuńI znowu pójdę spać z myślą o takim mega smakołyku... Muszę przestać tak późno do Ciebie zaglądać ;)
OdpowiedzUsuń;DDDD
UsuńNie jestem w stanie wyobrazić sobie tego smaku, więc muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrób, jest całkiem dobre :)
UsuńNigdy nie miałam do czynienia z owsianą śmietanką...
OdpowiedzUsuńSosik aż się prosi żeby zanurzyć w nim paluch i oblizać. Mniam....
Dzięki Madziu! :)
UsuńSuper propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam, robiłam kiedyś podobny na zwykłej śmietance, ale nie dodawałam wanilii - z nią musi być jeszcze lepszy!
OdpowiedzUsuńNati, na śmietanie zwykłej jak robię, to też nie dodaję wanilii, bo nie ma potrzeby ;) Ale przy owsianej można dodać, lepiej smakuje.
UsuńWygląda cudnie! Ja robiłam sos karmelowy, ale Twój mi wygląda o niebo lepiej.
OdpowiedzUsuńA pokaż no ten swój sos, to ocenię, czy mój wygląda lepiej ;)
UsuńJak się go robi na muscovado to ma ładny kolor :)
A jak długo można przechować ten sos bez zamrażania? Chodzi mi o to, czy jeśli zrobię jutro, to na niedzielnym mazurku będzie dobry?
OdpowiedzUsuńMałgosiu, ten sos musi być przechowywany w lodówce. Myślę, że do niedzieli spoko wytrzyma, nawet dłużej, bo w nim sporo cukru jest niestety. Też będę go kładła na mazurek :)
UsuńDziękuję :-) Do lodówki na pewno wstawię.
Usuńco to jest ten muscovado?
OdpowiedzUsuńTo bardzo ciemny, melasowy cukier trzcinowy:
Usuńhttp://en.wikipedia.org/wiki/Muscovado
My uwielbiamy ten najciemniejszy, używam go i do słodkich, i do wytrawnych.