sobota, 2 lutego 2013

owsiany sos toffi


Był już, przy okazji banoffi, ale ponieważ to wyjątkowo smaczny i wielozadaniowy sosik, warto mu poświęcić osobny wpis. Co niniejszym czynię. Gotowy sos można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, a potem używać w razie potrzeby - do deserów, dekorowania ciast, wypełniania kruchych babeczek, ubierania mazurków i innych takich przyjemnych czynności.
Weźmy:

2 opakowania śmietanki owsianej* 250 ml
4 łyżki muscovado
ewentualnie 1/4 łyżeczki ziaren wanilii

Śmietankę wymieszać z cukrem oraz wanilią i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie toffi - czyli śmietanka zgęstnieje zgęstnieje do konsystencji sosu. 

*Myślę, że do zrobienia tego sosu można użyć dowolnej śmietanki roślinnej.

21 komentarzy:

  1. coś czuję, że ten sos by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jaki fajny i jaki kolor i konsystencja , no świetny

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu pójdę spać z myślą o takim mega smakołyku... Muszę przestać tak późno do Ciebie zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego smaku, więc muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie miałam do czynienia z owsianą śmietanką...
    Sosik aż się prosi żeby zanurzyć w nim paluch i oblizać. Mniam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, robiłam kiedyś podobny na zwykłej śmietance, ale nie dodawałam wanilii - z nią musi być jeszcze lepszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nati, na śmietanie zwykłej jak robię, to też nie dodaję wanilii, bo nie ma potrzeby ;) Ale przy owsianej można dodać, lepiej smakuje.

      Usuń
  7. Wygląda cudnie! Ja robiłam sos karmelowy, ale Twój mi wygląda o niebo lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pokaż no ten swój sos, to ocenię, czy mój wygląda lepiej ;)
      Jak się go robi na muscovado to ma ładny kolor :)

      Usuń
  8. A jak długo można przechować ten sos bez zamrażania? Chodzi mi o to, czy jeśli zrobię jutro, to na niedzielnym mazurku będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ten sos musi być przechowywany w lodówce. Myślę, że do niedzieli spoko wytrzyma, nawet dłużej, bo w nim sporo cukru jest niestety. Też będę go kładła na mazurek :)

      Usuń
    2. Dziękuję :-) Do lodówki na pewno wstawię.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. To bardzo ciemny, melasowy cukier trzcinowy:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Muscovado
      My uwielbiamy ten najciemniejszy, używam go i do słodkich, i do wytrawnych.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!