czwartek, 24 stycznia 2013

kruche ciastka na smalcu


Trzy składniki, a jaki efekt! Kruche, delikatne i z tym niepowtarzalnym, karnawałowym posmaczkiem smalcowym ;) Te ciasteczka nadadzą się nawet dla dzieciaczków uczulonych "na wszystko". Madziu, dziękuję za inspirację - przepis powstał z myślą o Was :)

Przepis na te ciasteczka znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików", którą to książkę możecie kupić w księgarni JakWyżej.

20 komentarzy:

  1. super pomysł!:))) zapisuję do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh, wypróbuj, bo są bardzo smaczne. No i bezpieczne ;)

      Usuń
  2. No proszę, ale pomysł! I przepiękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko, jesteś kochana :-*

      Usuń
  3. Czy zapoznała sie pani z dietą dr.Kwaśniewskiego. Ponoć pomaga też na alergie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha, bardzo dowcipne! :D
      A tak na poważnie - dietę ustala lekarz.
      Dziękuję!

      Usuń
  4. Niesamowite...Robię wielkie oczy... 3 składniki...
    Jestem ciekawa smaku, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, są bardzo smaczne, spróbuj :)

      Usuń
  5. O rany..pamiętam jak mama je robiła..były cudowne..pamiętam jeszcze ciastka przez maszynkę z mielonych skwarków. Fantastyczne smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama zawsze była, i jest, zwolenniczką zdrowego żywienia i często mówiła o wspaniałym smaku ciasteczek na smalcu, ale nam ich nie robiła - bo wiadomo, smalec tłusty i niezdrowy ;)

      Usuń
  6. ja już widzę, jak ja robię je w domu... Nie wiem dlaczego panuje przeświadczenie w rodzinie że robię same hardcory, więc smalec jako składnik muszę wyeliminować, chociażby żeby nie słuchać tej gadki - znów niezdrowo!! :D
    Ale przepis mnie intryguje :) tylko 3 składniki? fajnie, nie nabrudzę w kuchni >:}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee tam, spoko, ciutas smalcu od czasu do czasu nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  7. mała ilość składników mnie zachwyca, ale... ten smalec, zainspirowałaś mnie do przeprowadzenia eksperymentu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, smalec daje fajowy posmaczek, no ale nie jest vege ;) Ale może jakiś podobny w konsystencji tłuszcz roślinny? Palmowy? Kokosowy?

      Usuń
  8. Szczerze mówiąc.. smalec? Nie podałabym niczego z nim, szczególnie dzieciom. :/ Tak samo jak czegokolwiek z udziałem żelatyny (jakby nie było to pochodzi z kości, chrząstek, skóry)..
    Straszne. Fu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste przepisy lubią być najlepsze. Nigdy nie próbowałam takich kruchych ciasteczek. Fajnie tu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię jak się coś wręcz samo robi i z niczego ;)
      Dziękuję. I pozdrawiam!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!