niedziela, 9 grudnia 2012

idealne pierniczki


Nasz ulubione pierniczki - delikatne, chrupiące i aromatyczne. Niom....

Przepis na te pierniczki znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

48 komentarzy:

  1. Piękny ten jeden pierniczek..a reszta pewnie zjedzona..dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nie, nie zjedzona. Po prostu nie lubimy zjadać ozdobionych ciastek :)

      Usuń
  2. jak wszystkie pierniczki wyglądały tak kusząco jak ten jeden to na pewno szybko zostały zjedzone ;)
    pozdrawiam i dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Meg, ale... tylko jeden był ozdobiony, bo wolimy pierniczki bez ozdób :)

      Usuń
  3. Pierrrrniczyszsz! Ale za to jak pięknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    :)Zasugerowałaś, że skopiowałam czyjś przepis i podlinkowałaś go do Kwestii Samku. Uprzejmie informuję, ze przepis jest mój z mojego zeszytu, na blogu już dawno był podobny. Zwyczajnie zrobiło mi się przykro.
    Twój pierniczek jest bardzo ładny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo mi przykro, że tak wyszło - znałam ten przepis z Kwestii Smaku :( Przepisy są identyczne, ale nie mnie rozstrzygać, kto jest autorem. To musisz załatwić z Kwestią. Ponieważ twierdzisz, że jest z Twojego zeszytu, zaraz zmienię tekst posta na "dyplomatyczny". Proszę, nie gniewaj się na mnie - jestem dość czuła na puncie autorstwa i zawsze staram się podawać źródło.
      Pomijając ten nieprzyjemny incydent - bardzo miło się z Tobą piekło. Dziękuję! :)

      Usuń
  5. o jaki elegancki pierniczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyżby reszta została zapakowana w paczkę i była w drodze do mnie?;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałabym śmiałości wysłać Sówce takich bida-ciasteczek :) Co innego pierniki staropolskie, pełne miodu, masełka... Ale te będę piekła za rok. I wtedy wyślę :)

      Usuń
    2. To już się cieszę i trzymam za słowo:)

      Usuń
    3. Za rok już młodej nie będę karmić, więc będę robić ten dojrzewający piernik i pierniczki. Tylko żebyśmy pamiętały! :)

      Usuń
  7. Patysko, przepiękny pierniczek! Strasznie mi szkoda, że nie dałam rady piec z Wami, ale cóż, może następnym razem się uda :)
    Ale Ty masz fantazję - wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko! No straszna szkoda :( Ale może coś innego razem popichcimy! Masz jakiś pomysł?

      Usuń
    2. Hmm, może coś na Sylwestra? Jakieś przystawki, dania na posiadówki?

      Usuń
    3. Dobry pomysł z tym sylwkiem :) To co? Zapraszasz? Tak ciut po świątecznym czasie byłoby super :)

      Usuń
    4. Może zorganizujmy razem? W końcu pomysł był wspólny ;) Tylko pytanie - gotujemy wg konkretnego przepisu, czy każdy ma swój, a danie jest wspólne?

      Usuń
    5. Nie, Kochanieńka :) Po pierwsze zapraszant może być tylko jeden, a po drugie to Twój karniak ;) A w ogóle to masz super pomysły i na pewno wymyślisz coś ekstraśnego.

      Usuń
    6. Niech stracę ;) Ok, pomyślę przez weekend i postaram się coś zorganizować :))

      Usuń
    7. ;D
      Super :) Gdybyś potrzebowała jakiejś pomocy - pisz do mnie maila :)

      Usuń
  8. pytanko:)
    Czy te pierniczki są od razu do schrupania czy muszą sobie odleżakować...???
    Anonimka Aga G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pierniczki można chrupac od razu ;) są bardzo dobre także jak poleżą :)

      Usuń
  9. Witam. Po raz pierwszy od dawna. A czy uda się zamienić tu mąkę pszenną na mieszankę bezglutenowo-gryczaną? a masło na olej kokosowy lub masło klarowane?
    Pozdrawiam
    Magdzik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś zaeksperymentuję, bo w środę Zuzia jedzie do Domu Św.Mikołaja, gdzie pani Mikolajowa częstuje dzieci ciasteczkami, więcymy musimy dostarczyć wlasne ;-) jeśli wyjdą, dam znać ;-)
      Pozdrawiam
      Magdzik

      Usuń
    2. Zwycięstwo bezglutenowo-bezlaktozowo-bezjajeczne!! ;-) Pierniczki wyszły przepyszne. Mięciutkie i aromatyczne i znikające ;-) zamieniłam mąkę pszenną na bezglutenową ryżowo-kukurydziano-owsianą a razową na gryczaną a masło na olej kokosowy. Wstawiłabym zdjęcie ale nie wiem jak ;-)

      Usuń
    3. Super! :) Fotę może na fejsbuka? ;)

      Usuń
  10. Czy zamiast golden syrup mozna dac syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,
    wczoraj upiekłam pierniczki ale alergika według tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/pepparkakor
    z moimi drobnymi modyfikacjami. Zamiast jajka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach ciepłej wody. Może się pani przyda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź :) Pierniczki udają się i bez siemienia, które daje niezbyt fajny posmak w wypiekach.

      Usuń
    2. Te pierniczki są cieniutkie, przepyszne, mocno imbirowe, pieprzne i siemię lniane moim zdaniem tu bardzo pasuje, ale wiadomo każdy ma inny smak. dodatkowo przystroiłam je lukrem królewskim z mashmallow (bo akurat zostało mi z przystrajania tortu) więc wyszły super. Dzięki za inspirację.

      Usuń
    3. Te też :) Ale te z podrzuconego przez Ciebie przepisu też wypróbuję :)

      Usuń
  12. upiekliśmy dziś z synem 3 blachy :) pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekliśmy już 2 razy i pewnie na tym nie poprzestaniemy! Znikają jeszcze gorące z blachy, niestety sama też nie mogę się opanować.Niebo w gębie! A jutro czas na piernik ciotki Krychy. Wesołych i pełnych kolejnych inspiracji świąt życzy Daga Tree i trójka moich rozrabiaków.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dlaczego nie mogę otworzyć przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Odpowiedź znajduje się w treści wpisu.

      Usuń
    2. Cóż za zachęcająca odpowiedź...
      Miałam nadzieję, że jednak nie tylko w książce a u mnie jakiś błąd

      Usuń
    3. Przykro mi. Niestety nie potrafię zrozumieć, że zdanie: Przepis na te pierniczki znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików" można odczytać jako błąd... Czy ta informacja nie jest jasno sformułowana? Nie pytam złośliwie, po prostu chcę zrozumieć co tu jest niejasne.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!