niedziela, 9 grudnia 2012

idealne pierniczki


Nasz ulubione pierniczki - delikatne, chrupiące i aromatyczne. Niom....

Przepis na te pierniczki znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków dla alergików".

43 komentarze:

  1. Piękny ten jeden pierniczek..a reszta pewnie zjedzona..dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nie, nie zjedzona. Po prostu nie lubimy zjadać ozdobionych ciastek :)

      Usuń
  2. jak wszystkie pierniczki wyglądały tak kusząco jak ten jeden to na pewno szybko zostały zjedzone ;)
    pozdrawiam i dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Meg, ale... tylko jeden był ozdobiony, bo wolimy pierniczki bez ozdób :)

      Usuń
  3. Pierrrrniczyszsz! Ale za to jak pięknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    :)Zasugerowałaś, że skopiowałam czyjś przepis i podlinkowałaś go do Kwestii Samku. Uprzejmie informuję, ze przepis jest mój z mojego zeszytu, na blogu już dawno był podobny. Zwyczajnie zrobiło mi się przykro.
    Twój pierniczek jest bardzo ładny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo mi przykro, że tak wyszło - znałam ten przepis z Kwestii Smaku :( Przepisy są identyczne, ale nie mnie rozstrzygać, kto jest autorem. To musisz załatwić z Kwestią. Ponieważ twierdzisz, że jest z Twojego zeszytu, zaraz zmienię tekst posta na "dyplomatyczny". Proszę, nie gniewaj się na mnie - jestem dość czuła na puncie autorstwa i zawsze staram się podawać źródło.
      Pomijając ten nieprzyjemny incydent - bardzo miło się z Tobą piekło. Dziękuję! :)

      Usuń
  5. o jaki elegancki pierniczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyżby reszta została zapakowana w paczkę i była w drodze do mnie?;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałabym śmiałości wysłać Sówce takich bida-ciasteczek :) Co innego pierniki staropolskie, pełne miodu, masełka... Ale te będę piekła za rok. I wtedy wyślę :)

      Usuń
    2. To już się cieszę i trzymam za słowo:)

      Usuń
    3. Za rok już młodej nie będę karmić, więc będę robić ten dojrzewający piernik i pierniczki. Tylko żebyśmy pamiętały! :)

      Usuń
  7. Patysko, przepiękny pierniczek! Strasznie mi szkoda, że nie dałam rady piec z Wami, ale cóż, może następnym razem się uda :)
    Ale Ty masz fantazję - wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko! No straszna szkoda :( Ale może coś innego razem popichcimy! Masz jakiś pomysł?

      Usuń
    2. Hmm, może coś na Sylwestra? Jakieś przystawki, dania na posiadówki?

      Usuń
    3. Dobry pomysł z tym sylwkiem :) To co? Zapraszasz? Tak ciut po świątecznym czasie byłoby super :)

      Usuń
    4. Może zorganizujmy razem? W końcu pomysł był wspólny ;) Tylko pytanie - gotujemy wg konkretnego przepisu, czy każdy ma swój, a danie jest wspólne?

      Usuń
    5. Nie, Kochanieńka :) Po pierwsze zapraszant może być tylko jeden, a po drugie to Twój karniak ;) A w ogóle to masz super pomysły i na pewno wymyślisz coś ekstraśnego.

      Usuń
    6. Niech stracę ;) Ok, pomyślę przez weekend i postaram się coś zorganizować :))

      Usuń
    7. ;D
      Super :) Gdybyś potrzebowała jakiejś pomocy - pisz do mnie maila :)

      Usuń
  8. pytanko:)
    Czy te pierniczki są od razu do schrupania czy muszą sobie odleżakować...???
    Anonimka Aga G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pierniczki można chrupac od razu ;) są bardzo dobre także jak poleżą :)

      Usuń
  9. Witam. Po raz pierwszy od dawna. A czy uda się zamienić tu mąkę pszenną na mieszankę bezglutenowo-gryczaną? a masło na olej kokosowy lub masło klarowane?
    Pozdrawiam
    Magdzik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś zaeksperymentuję, bo w środę Zuzia jedzie do Domu Św.Mikołaja, gdzie pani Mikolajowa częstuje dzieci ciasteczkami, więcymy musimy dostarczyć wlasne ;-) jeśli wyjdą, dam znać ;-)
      Pozdrawiam
      Magdzik

      Usuń
    2. Zwycięstwo bezglutenowo-bezlaktozowo-bezjajeczne!! ;-) Pierniczki wyszły przepyszne. Mięciutkie i aromatyczne i znikające ;-) zamieniłam mąkę pszenną na bezglutenową ryżowo-kukurydziano-owsianą a razową na gryczaną a masło na olej kokosowy. Wstawiłabym zdjęcie ale nie wiem jak ;-)

      Usuń
    3. Super! :) Fotę może na fejsbuka? ;)

      Usuń
  10. Czy zamiast golden syrup mozna dac syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,
    wczoraj upiekłam pierniczki ale alergika według tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/pepparkakor
    z moimi drobnymi modyfikacjami. Zamiast jajka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach ciepłej wody. Może się pani przyda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź :) Pierniczki udają się i bez siemienia, które daje niezbyt fajny posmak w wypiekach.

      Usuń
    2. Te pierniczki są cieniutkie, przepyszne, mocno imbirowe, pieprzne i siemię lniane moim zdaniem tu bardzo pasuje, ale wiadomo każdy ma inny smak. dodatkowo przystroiłam je lukrem królewskim z mashmallow (bo akurat zostało mi z przystrajania tortu) więc wyszły super. Dzięki za inspirację.

      Usuń
    3. Te też :) Ale te z podrzuconego przez Ciebie przepisu też wypróbuję :)

      Usuń
  12. upiekliśmy dziś z synem 3 blachy :) pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekliśmy już 2 razy i pewnie na tym nie poprzestaniemy! Znikają jeszcze gorące z blachy, niestety sama też nie mogę się opanować.Niebo w gębie! A jutro czas na piernik ciotki Krychy. Wesołych i pełnych kolejnych inspiracji świąt życzy Daga Tree i trójka moich rozrabiaków.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!