sobota, 1 grudnia 2012

gofry bananowe


Czyli kolejny odcinek z fejsowego cyklu "Co zrobić z tymi dwoma biedakami". Tym razem zmodyfikowana na potrzeby diety alergika propozycja Darii z Red&Pale. Powiem krótko: rewelka. Gofry wyszły super, bardzo dziękuję za podrzucenie mniamuchowego pomysłu!

Trzeba przygotować:

2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki golden syrupu
120 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
300 ml mleka roślinnego
250 g mąki
40 ml rumu
czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia

Banany rozgnieść widelcem. Margarynę rozpuścić z syropem, dolać mleko, rum, banany i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na w miarę gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto na naleśniki. Gofrownicę lekko smarować olejem, nalewać ciasto i gofrować 4 minuty. Podawać oprószone cukrem pudrem, polane golden syrupem lub czym kto lubi.

24 komentarze:

  1. i u mnie dziś gościły gofry;)
    pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wygląda zastępowanie masła/margaryny olejem?

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, nienajlepiej tam, gdzie ważna jest konsystencja. Ale zazwyczaj da się. A co konkretnie masz na myśli?

      Usuń
    2. Czego użyć zamiast masła/margaryny, żeby gofry się udały? :)

      Usuń
    3. Anonimko, myślę, że można spróbować z olejem :)

      Usuń
    4. ja często używam oleju zamiast masła w różnego rodzaju wypiekach, ale w gofrach też. Nic strasznego się z konsystencją nie dzieje

      Usuń
    5. O! Czyli można :) Dzięki Adrijah!

      Usuń
  3. dla mnie ten przepis to już wyższa szkoła jazdy! tyle dodatkowych (bajernych w pozytywnym znaczeniu) składników ;) jestem ciekawa konsystencji, rozumiesz, czy są takie same 'pod językiem' jak takie znad morza? oczywiście pomijając akcent bananowy :). takie chrupkie, bardziej elastyczne,wilgotne..
    zagadkowe dla mnie te gofry ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szana, to jest tak: te bananowe gofry są bardzo chrupiące z zewnątrz, a wnętrze mają pulchne i wilgotnawe, a te niebananowe (http://smakolykialergika.blogspot.com/2011/10/gofry-bez-mleka-i-jajek.html) to już zupełnie takie jak nad morzem, czyli chrupiące i lekkie :)

      Usuń
    2. u mnie w domu gofry zawsze robimy jak zalega śmietana 30% albo po czymś zostaje (do ubicia wiadomo). Jeśli niedługo będzie taka możliwość to zrobię, ale mam nadzieję, że będę miała jeszcze wtedy banany ! :D

      Usuń
    3. Skuś się, fajne takie bananowe. Ale podejrzewam też golden syrup o spowodowanie smakowitości tychże goferków ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam gofry! Niestety bez jajek, mleka i glutenu nie jest łatwo takowe przyrządzić;)Chyba zaryzykuję i zrobię wg Twojego smakowitego przepisu, dając mąkę bezglutenową.

    OdpowiedzUsuń
  5. A może spróbuj czegoś, co się nazywa Mix C Schar'a? Z czasów bezglutenowych pamiętam, że oprócz takiego superowego miksu przywożonego mi z Węgier przez przyjaciółkę, to nieźle się ten mix C sprawdzał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuję... Ale dla mnie wówczas to już przestaje być zdrowa kuchnia, bo w składzie tych mixów są różne cuda;)

      Usuń
    2. Arniko, spoko, akurat w tym miksie nie ma trutek ;)
      Zobacz:
      http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1798,mieszanka-maczna-bezglutenowa-do-ciast-mix-c-1kg-sch-r
      Ja z niej korzystałam jak mój starszy właściwie niczego nie mógł jeść i mu nie szkodziła.

      Usuń
  6. Ojej, ale pycha! Kusisz niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa "przeróbka". Cieszę się, że udało Ci się dostosować przepis do Twoich potrzeb :) I polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i na pewno będę korzystać, bo Twoje przepisy są super! :)

      Usuń
  8. Patysko, ponownie zrobiłam Twoje gofry i znów wyszły pyszne! Nawet bez masła, bo początkowo o nim zapomniałam. Z masłem smakują oczywiście jeszcze lepiej i jednogłośnie ogłosiliśmy je najlepszymi goframi, jakie kiedykolwiek jedliśmy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, balsam lejesz na mą duszę :)
      Dzięki, Słoneczko!

      Usuń
    2. Twoje gofry zrobiły niebywałą karierę w Gorzowie :-)

      Usuń
    3. Smakowały? To ekstrrrrra się cieszę! :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!