piątek, 16 listopada 2012

leczo


Czasem tak człowieka najdzie na warzywko, że po prostu musi. No to po prostu: leczo. Przepis od mojej węgierskiej przyjaciółki Noemi :) Od siebie dorzucam cukinię.

Przygotujmy:

w równych objętościach (np. po misce):
pokrojonej w paski papryki
pomidorów bez skórki
pokrojonej w półplasterki cukinii
pokrojonej w półplasterki cebuli
oraz:
paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku
ewentualnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i płaską łyżeczkę pasty paprykowej
pół szklanki oleju lub oliwy

Podsmażyć cukinię (z ewentualnym ząbkiem czosnku), przełożyć do garnka, następnie na patelnię wrzucić paprykę, chwilę podsmażać, przełożyć do garnka. Na końcu na patelni lekko zeszklić cebulę i razem z pomidorami wymieszać z resztą warzyw. Doprawić i dusić pod przykryciem ok. 20 minut pilnując, by warzywa się nie rozgotowały. Podawać z ryżem lub pieczywem.


9 komentarzy:

  1. Leczo mniam, bardzo lubię, lubię też niespodzianki :) Zajrzyj do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, cudowna sprawa, ale mam opory ;)

      Usuń
  2. Mmm, bardzo kusząca wersja. Aż mi zapachniało...!

    OdpowiedzUsuń
  3. leczo to wiadomo ,że pyszna rzecz ,a tu u Ciebie Patrycja taki przepis oryginalny ,tym bardziej cenny

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry przepis, tak robie zazwyczaj. Teraz jestem w ciąży i mam bardziej smaka na pikantne. Dziś zrobiłam takie jak tu: http://pressik.pl/moje-pikantne-leczo/
    i.. jest ekstra. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!