poniedziałek, 10 grudnia 2012

kotlety mielone - pulpety bez jajek


Zupełnie nie wiem, po co do mielonych dodaje się jajko... Może dla smaku. W każdym razie mielony bez jajka jest, moim zdaniem, równie smaczny, zwarty i gotowy ;) Robię mielone z różnych mięs, ale nie oszukujmy się - najlepsze wychodzą z karkówki, choć dzieciaki uwielbiają też z indyka. Można zrobić kotlety z każdego dozwolonego w diecie mięsa, trzeba tylko pamiętać o dostosowaniu czasu duszenia do rodzaju mięsa.

Przygotujmy:

500 g mielonego mięsa
dużą cebulę
4-5 pieczarek
4 łyżki bułki tartej lub kleiku (dowolnego, np. ryżowego)
sól i pieprz do smaku
oraz:
bułka tarta lub mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec domowego wytopu ;))
kilka ziaren pieprzu
mały suszony grzybek (opcjonalnie)

Mięso wymieszać ze startymi na tarce pieczarkami i cebulą. Dodać bułkę tartą lub kleik i odrobinę wody - tyle, żeby suchy składnik ją wchłonął, a masa mięsna była delikatna. Doprawić. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron, podlać wodą, dorzucić pieprz oraz grzybka i dusić, aż będą miękkie (wieprzowe, indycze ok. 30-35 minut, a np. z królika ok. 45 minut).

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek pieczarek do kotletów :) A jajko faktycznie zbędne, skoro są zwarte ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny patent z tymi pieczarkami, podkradłam go mamusi ;)

      Usuń
  2. Ja właśnie ostatnio robiłam z indyka i bez jajka (zabrakło ;P) - były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;D
      Te na zdjęciu też są z indyka ;)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam kotletów mielonych bez jajka, ale znając moje możliwości - nie raz mi go zabraknie jak będę miała ochotę na kotlety i wtedy i tak je zrobię:D Bez jajka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro się da, to po latać do sklepu ;)

      Usuń
  4. musi być bardzo pyszne ;)

    zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu ---> mala-cukierniczka.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuję, jest mi bardzo miło! :)

      Usuń
  5. Witam. A jak długo trzebadusić te rybne, bo chcę zrobić jutro na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybnych nie robiłam, ale myślę, że z pół godzinki :)

      Usuń
  6. Dzięki bardzo. Jutro będę próbowała zrobić. Te na zdjęciu wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) O ile pamiętam, te na zdjęciu były z indyka. Powodzenia! :)

      Usuń
  7. A tym, którzy mają nie tylko alergię na jajka, ale też słaby żołądek i skłonność do wzdęć, polecam powyższy przepis bez cebuli (choć smak nie ten) i z pieczarkami pieczonymi, nie smażonymi. Też pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ktoś wie czym zastąpić jaja i bułkę tartą ,mąkę kukurydzianą i ryżową i z glutenem przy kotletach?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!