poniedziałek, 10 grudnia 2012
kotlety mielone - pulpety bez jajek
Zupełnie nie wiem, po co do mielonych dodaje się jajko... Może dla smaku. W każdym razie mielony bez jajka jest, moim zdaniem, równie smaczny, zwarty i gotowy ;) Robię mielone z różnych mięs, ale nie oszukujmy się - najlepsze wychodzą z karkówki, choć dzieciaki uwielbiają też z indyka. Można zrobić kotlety z każdego dozwolonego w diecie mięsa, trzeba tylko pamiętać o dostosowaniu czasu duszenia do rodzaju mięsa.
Przygotujmy:
500 g mielonego mięsa
dużą cebulę
4-5 pieczarek
4 łyżki bułki tartej lub kleiku (dowolnego, np. ryżowego)
sól i pieprz do smaku
oraz:
bułka tarta lub mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec domowego wytopu ;))
kilka ziaren pieprzu
mały suszony grzybek (opcjonalnie)
Mięso wymieszać ze startymi na tarce pieczarkami i cebulą. Dodać bułkę tartą lub kleik i odrobinę wody - tyle, żeby suchy składnik ją wchłonął, a masa mięsna była delikatna. Doprawić. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron, podlać wodą, dorzucić pieprz oraz grzybka i dusić, aż będą miękkie (wieprzowe, indycze ok. 30-35 minut, a np. z królika ok. 45 minut).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam dodatek pieczarek do kotletów :) A jajko faktycznie zbędne, skoro są zwarte ;)
OdpowiedzUsuńTo fajny patent z tymi pieczarkami, podkradłam go mamusi ;)
UsuńJa właśnie ostatnio robiłam z indyka i bez jajka (zabrakło ;P) - były pyszne :)
OdpowiedzUsuń;D
UsuńTe na zdjęciu też są z indyka ;)
Nigdy nie robiłam kotletów mielonych bez jajka, ale znając moje możliwości - nie raz mi go zabraknie jak będę miała ochotę na kotlety i wtedy i tak je zrobię:D Bez jajka :D
OdpowiedzUsuńSkoro się da, to po latać do sklepu ;)
Usuńmusi być bardzo pyszne ;)
OdpowiedzUsuńzostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu ---> mala-cukierniczka.blogspot.com
:)
Ogromnie dziękuję, jest mi bardzo miło! :)
UsuńWitam. A jak długo trzebadusić te rybne, bo chcę zrobić jutro na obiadek.
OdpowiedzUsuńRybnych nie robiłam, ale myślę, że z pół godzinki :)
UsuńDzięki bardzo. Jutro będę próbowała zrobić. Te na zdjęciu wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O ile pamiętam, te na zdjęciu były z indyka. Powodzenia! :)
UsuńA tym, którzy mają nie tylko alergię na jajka, ale też słaby żołądek i skłonność do wzdęć, polecam powyższy przepis bez cebuli (choć smak nie ten) i z pieczarkami pieczonymi, nie smażonymi. Też pysznie.
OdpowiedzUsuńczy ktoś wie czym zastąpić jaja i bułkę tartą ,mąkę kukurydzianą i ryżową i z glutenem przy kotletach?
OdpowiedzUsuńOlga, i nas nietolerancja prawie wszystkiego. Tez zawsze zmieniam. Bez jaj jak widać można, jeśli bardzo się boję, że coś się rozleci to dodaje lyzke chia i 3-4 łyżki wody. Świetne lepiszcze. A mąka jaglana jest doskonała zamiast innych (u nas kukurydza i gluten odpadają, podobnie jak ziemniaczana i ryżowa)
OdpowiedzUsuńTak mąka jaglana sprawuje się bardzo dobrze zamiast jajek :)
OdpowiedzUsuńsiemie lniane
OdpowiedzUsuń