poniedziałek, 5 listopada 2012

dziwne ciasto


Dziwne, ale fajne. Oblepione klonowym karmelem, ciężkawe. Albo coś mi nie wyszło... Sprawdzę to, piekąc je jeszcze nie raz, bo idea ciasta otoczonego warstwą karmelu bardzo mi się podoba. Przepis na nie znalazłam tutaj i nawet szczególnie w nim nie mąciłam, bo i nie było po co. No, może następnym razem dam mniej syropu.

Wystarczy wziąć:

szklankę mąki
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
2/3 szklanki waniliowego mleka roślinnego
2 łyżki bezmlecznej margaryny
3 łyżki rodzynków (bio, niesiarkowanych)
3/4 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki wody

Mąkę z cukrem, proszkiem, solą, mlekiem i rozpuszczoną margaryną zmiksować na gładką masę. Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać rodzynkami. Syrop zagotować z wodą i polać nim ciasto. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach.

14 komentarzy:

  1. rzeczywiście, dziwne.
    ale z pewnością dobre :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwne, ale w pozytywnym znaczeniu. Wygląda intrygująco i z pewnością jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzi, jest wporzo, ale muszę jeszcze nad nim popracować :)

      Usuń
  3. Że niby to ciasto tak w tym syropie się piecze? NO, no, no! Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No włacha, to mi się w nim najbardziej podoba! Całuski :-*

      Usuń
  4. oj tam od razu dziwne :P smutno mu by było, jakby się dowiedziało, że tak o nim mówisz :D
    Oryginalność podobno teraz w modzie,
    buźka!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście jak tak o nim mówiłam, to już go nie było ;)
      Całusy!

      Usuń
  5. Przyznam, że lubię takie ciężkawe ciasta:) Na pewno jest super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę lżejsze, ale ta skórka klonowa mnie uwiodła ;)

      Usuń
  6. Syropu klonowego nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie to ciasto... Inne. Ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje... niby normalnie, ale przez tę klonową skorupkę tak jakoś inaczej ;)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!