poniedziałek, 26 listopada 2012
aksamitny sos grzybowy
Bardzo dobry. No i ta konsystencja! Od razu mówię, że wersja dla NieAlergika jest zauważalnie lepsza, niestety. Bo dla grzybów towarzystwo prawdziwej śmietany jest po prostu perfekt ;)
Weźmy:
500 g pieczarek
ze 3-4 suszone grzyby
mała cebula
2 łyżki klarowanego masła lub margaryny (w wersji dla NieAlergików - zwykłego masła)
200 ml śmietany roślinnej (dla NieAlergików zwykłej, najlepiej naturalnej śmietany eko)
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby oczyścić i namoczyć, a gdy się "rozwiną" ugotować do miękkości (ok. 30 minut). Pieczarki pokroić w kawałki, cebulę w kostkę i podsmażyć razem na maśle. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 20 minut. Wyjąć liść i ziele, dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i zblenderować na delikatny mus. Dodać śmietanę, zagotować. Sos doskonale smakuje jako dodatek do mięs czy wszelkiego rodzaju klusek. Rozcieńczony lekkim bulionem może robić za zupę-krem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyyycha! Uwielbiam grzyby i sosy grzybowe! Z czasów "niealergicznych" pamiętam smak grzybków ze śmietaną...Mmmm...
OdpowiedzUsuńMmmmmmm..... ;D
UsuńOjeeej! Dopiero obiad zjadłam, a Ty takimi pysznościami kusisz!
OdpowiedzUsuńTo może drugi obiad? ;)
UsuńIdealny do polędwiczek :)
OdpowiedzUsuńA Ty może masz jakąś magiczną kulę? Bo zjedliśmy dziś ten sosik z gotowanymi w bulionie warzywnym polędwiczkami, kaszą i surówką z marchwi ;)
UsuńZapachniało mi świątecznie... Lubię połączenie suszonych grzybów i pieczarek. W akompaniamencie oczywiście masła i śmietany...I zielonej pietruszki.. Uściski:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Madziu! :)
UsuńSosik grzybowy zostawiam na Święta, ale wtedy mama robi taki z suszonych grzybów tylko. Narobiłam mi apetytu:) Takie kluseczki śląskie z tym Twoim sosikiem bym zjadła (mimo, że już taka nocna pora:)
OdpowiedzUsuńMy z suszonych grzybów robimy wigilijną zupę, bardzo lubimy. A ten przepis Mamy na sosik podrzucisz? Dzięki! :)
UsuńNiestety alergicy mają przechlapane:) Uwielbiam sosy grzybowe, wprost mogłabym je łyżką wyjadać bez żadnych dodatków:)
OdpowiedzUsuńJa też, zwłaszcza z suszonych grzybów :)
UsuńMój ulubiony sos, najchętniej dodawałabym go do wszystkich potraw :)
OdpowiedzUsuń