poniedziałek, 26 listopada 2012

aksamitny sos grzybowy


Bardzo dobry. No i ta konsystencja! Od razu mówię, że wersja dla NieAlergika jest zauważalnie lepsza, niestety. Bo dla grzybów towarzystwo prawdziwej śmietany jest po prostu perfekt ;)

Weźmy:

500 g pieczarek
ze 3-4 suszone grzyby
mała cebula
2 łyżki klarowanego masła lub margaryny (w wersji dla NieAlergików - zwykłego masła)
200 ml śmietany roślinnej (dla NieAlergików zwykłej, najlepiej naturalnej śmietany eko)
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz do smaku

Suszone grzyby oczyścić i namoczyć, a gdy się "rozwiną" ugotować do miękkości (ok. 30 minut). Pieczarki pokroić w kawałki, cebulę w kostkę i podsmażyć razem na maśle. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 20 minut. Wyjąć liść i ziele, dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i zblenderować na delikatny mus. Dodać śmietanę, zagotować. Sos doskonale smakuje jako dodatek do mięs czy wszelkiego rodzaju klusek. Rozcieńczony lekkim bulionem może robić za zupę-krem :)

12 komentarzy:

  1. Pyyycha! Uwielbiam grzyby i sosy grzybowe! Z czasów "niealergicznych" pamiętam smak grzybków ze śmietaną...Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeeej! Dopiero obiad zjadłam, a Ty takimi pysznościami kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. A Ty może masz jakąś magiczną kulę? Bo zjedliśmy dziś ten sosik z gotowanymi w bulionie warzywnym polędwiczkami, kaszą i surówką z marchwi ;)

      Usuń
  4. Zapachniało mi świątecznie... Lubię połączenie suszonych grzybów i pieczarek. W akompaniamencie oczywiście masła i śmietany...I zielonej pietruszki.. Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sosik grzybowy zostawiam na Święta, ale wtedy mama robi taki z suszonych grzybów tylko. Narobiłam mi apetytu:) Takie kluseczki śląskie z tym Twoim sosikiem bym zjadła (mimo, że już taka nocna pora:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My z suszonych grzybów robimy wigilijną zupę, bardzo lubimy. A ten przepis Mamy na sosik podrzucisz? Dzięki! :)

      Usuń
  6. Niestety alergicy mają przechlapane:) Uwielbiam sosy grzybowe, wprost mogłabym je łyżką wyjadać bez żadnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, zwłaszcza z suszonych grzybów :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!