środa, 3 października 2012

wzor[c]owa dyniowa


Uwielbiamy klasyczną zupkę dyniową na mleku, z zacierkami. No ale cóż, mleczka nam nie wolno... Nie szkodzi. Oto wyjątkowo smakowita dyniówka, która godnie zastępuje tę robioną na mleku.

Wystarczy mieć:

na zupę:
dynię (2-3 kg)
1 litr mleka owsianego (plus woda)
2 łyżki masła klarowanego lub 1/4 szklanki oliwy/oleju
łyżeczkę pasty paprykowej (najlepiej ostrej)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczkę muscovado
sól i pieprz do smaku

na zacierki:
szklankę mąki
zimną wodę (tyle, ile "weźmie" mąka)

Przygotować zacierki - wyrobić mąkę z wodą tak, by uzyskać dość twarde, jednolite ciasto. Zagotować wodę z solą. Odrywać małe kawałeczki ciasta, rolować w palcach i wrzucać na wrzątek. Gdy się zagotują i wypłyną, odcedzić i rozłożyć na płaskim talerzu, żeby się nie posklejały. Dynię obrać, pokroić w kawałki, ułożyć na nieprzywierającej blasze (lub pergaminie), posypać wiórkami klarowanego masła lub polać oliwą i upiec (ok. 30 minut). Można też dynię z tłuszczem udusić, podlewając wodą. Gotową dynię zblenderować, dodając mleko owsiane i przegotowaną wodę. Zupa powinna mieć konsystencję lekkiego kremu. Doprawić do smaku - wedle upodobania :) i podgrzewać, by była gorąca, lecz nie zagotowywać. Podawać z zacierkami, groszkiem ptysiowym (NieAlergicy) lub grzankami. Można posypać prażonymi pestkami dyni.




22 komentarze:

  1. Bardzo smakowita! Zjadłabym, zwłaszcza w tak pochmurny dzień jak dziś... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam dyniowej z zacierkami, u nas to najczęściej jako zupa krem marchewką, selerem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, moja koleżanka robi taką jak Ty - uważam, że jest równie pyszna.

      Usuń
  3. Samo zdrowie :) Ciekawi mnie dodatek mleka owsianego, spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko daje taki jakby lekko ciasteczkowy posmak, ale jeśli nie musisz wymieniać normalnego mleka na owsiane, to lepiej nie wymieniaj ;)

      Usuń
    2. Kokosowe jest dobre do takiej zupki:)

      Usuń
  4. Już nie mogę się doczekać dyniówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę jeszcze uważniej śledzić Twoje wpisy zatem :)

      Usuń
  5. No muszę w końcu spróbować zupę dyniową..ale chyba na zwykłym mleku:) Jestem jego wielką fanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elexis, zdecydowanie tym, co mogą, polecam jednak zwykłe mleko.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu :-*
      Pyszności. Jak to mówią? Na bezrybiu... i tak dalej ;)

      Usuń
  7. tytuł rewelacyjny i sama zupa tez

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyniowa , z każdego przepisu, musi być pyszna!
    Czy te robaczki to czarnuszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bartoldziku, tak :) Ale tylko do zdjęcia, bo okrutnie blada mi ta zupka wyszła, smaki średnio współgrają ;)

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam takiej zupy, w ogóle zupy dyniowej na mleku... Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbuje:) A mleko sojowe może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spoko może być sojowe :)

      Usuń
  11. A ile tej przegotowanej wody dodać z mlekiem? Mam ok 30 dkg mrożonej dyni i chcę zrobić tak na 2 lub 3 porcje jakie proporcje mleka i wody mniej więcej użyć?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!