środa, 31 października 2012

halloweenowe mumie


To klasyka halołinowych słodkości, więc trudno podać źródło - mumii w internecie pełno. Po zrobieniu nawiedzonego ciasta zostało mi trochę masy cukrowej, więc postanowiłam ją zużyć, robiąc lizaki-mumie. Wyszły bardzo fajne, do zdjęcia udało mi się uratować jedną, i to w dodatku najbrzydszą, jako że miała najmniejsze powodzenie ;) 

Trzeba mieć:

dowolne, zwarte ciasto (u mnie karobowe brownie, ale dobre byłyby też bajaderki)
czerwoną marmoladę (użyłam domowej galaretki z porzeczek)
masę cukrową z tego przepisu
patyczki do lizaków lub szaszłyków

Ciasto pokroić w prostopadłościany, okroić kanty - tak, by każdy kawałek ciasta przypominał obłą mumię. Nadziać na patyczki. Masę cukrową rozwałkować, pokroić w paski. Ciasto posmarować marmoladą, okręcić paskami masy cukrowej, lekko dociskając. Z resztek masy zrobić mumiom oczka. Dla większego efektu makabry można mumie lekko wypaćkać marmoladą ;)

12 komentarzy:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!