piątek, 5 października 2012

cukinia w chmurkach ;) dla NieAlergika


Czyli po prostu cukinia smażona w lekkim i aromatycznym cieście biszkoptowym. "Robi się" jakieś 5 minut, smakuje wybornie. Zwłaszcza z pomidorową salsą. A! Ja daję takie zioła a nie inne, ale każdy może doprawić czym lubi :)

Weźmy (proporcje na 2 średnie cukinie):

2 cukinie
2 jajka
szklanka mąki
ok. 3/4 szklanki lodowatej wody
sól, pieprz, chilli - do smaku
po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
szczypta gałki muszkatołowej
trochę mąki do obtaczania cukinii

Białka oddzielić od żółtek, dobrze ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce zmiksować żółtka z mąką i przyprawami dodając tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać z białkami. Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry, plastry lekko z każdej strony oprószyć mąką (nadmiar strzepnąć), maczać w cieście (hojnie! ;)) i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.

10 komentarzy:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!