Weźmy (proporcje na 2 średnie cukinie):
2 cukinie
2 jajka
szklanka mąki
ok. 3/4 szklanki lodowatej wody
sól, pieprz, chilli - do smaku
po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
szczypta gałki muszkatołowej
trochę mąki do obtaczania cukinii
Białka oddzielić od żółtek, dobrze ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce zmiksować żółtka z mąką i przyprawami dodając tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać z białkami. Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry, plastry lekko z każdej strony oprószyć mąką (nadmiar strzepnąć), maczać w cieście (hojnie! ;)) i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
Pyszności! Aż się głodna zrobiłam :)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mi się podoba ten przepis :) Chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam, fajny sposób na cukinię :)
Usuńtakie zioła to mi pasują, fajne te chmurki
OdpowiedzUsuńDzięki Asiejko, myślę, że można pokombinować z ziołami, choć te mi też pasują.
UsuńFajne te chmurki:D
OdpowiedzUsuńI można warzywo dziecięciu przemycić ;)
Usuńpuchate cukinki mmm :) do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńO! Puchate cukinki - super taka nazwa! :D
Usuń