sobota, 20 października 2012

chleb żytni na melasie z jogurtem


Bardzo dobry chleb, aromatyczny, ciężki od nasionek, z dodatkiem razowej mąki żytniej i czarnuszki. W wersji dla alergika zamiast jogurtu dać wodę lub jogurt roślinny. Najlepiej smakuje następnego dnia :)

Przygotujmy:

400 g mąki pszennej bio
400 g mąki żytniej razowej typ 2000
30 g świeżych drożdży
łyżeczkę melasy z buraków
łyżkę soli
150 ml jogurtu
2 łyżki oleju
ciepłą wodę (ok. 2-3 szklanki)
2/3 szklanki słonecznika
2/3 szklanki sezamu
2/3 szklanki lnu
łyżkę czarnuszki

Wymieszać szklankę wody z drożdżami, melasą i łyżeczką mąki. Gdy drożdże ruszą dodać wszystkie składniki prócz nasion i wyrabiać dolewając tyle wody, by ciasto było w miarę miękkie i elastyczne, ale nie lejące się. Dodać nasiona i czarnuszkę, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość przełożyć do natłuszczonej formy (duże kwadratowej lub dwóch keksówek), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec godzinę. Wyjąć, ostudzić na kratce.

6 komentarzy:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!