To najlepszy placek śliwkowy jaki jadłam, a znam się na tym i owym ;) Przepis "z kartki", nie pamiętam, skąd pochodzi. Piekę ten placek w dużej formie - takiej na cały piekarnik. U nas lubi się cienkie ciasta z grubą owocową kołdrą, ale jeśli ktoś lubi na odwrót, niech piecze śliwkowca w dużej tortownicy.
Wystarczy mieć:
250 g masła
250 g cukru
4 jajka
350 g mąki
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 kg węgierek
masło i bułka tarta do formy
cukier trzcinowy do posypania śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
ewentualnie cukier puder do posypania
Śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na pół. Masło z cukrami utrzeć na puch, dodać jajka, dobrze zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dobrze utrzeć. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć cienką warstwę ciasta, wyrównać. Na cieście rozłożyć śliwki skórką w dół. Jeśli śliwki są słodkie, posypać tylko cynamonem, jeśli kwaśne - także cukrem trzcinowym (na oko, jeśli śliwki są bardzo kwaśne to nawet 3 łyżki). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem - o ile śliwki są wyjątkowo kwaśne.
A tu śliwkowiec z lotu ptaka ;)


Wygląda naprawdę bosko! A pewnie smakuje jeszcze lepiej. Niebo w gębie!!!
OdpowiedzUsuńOj, owszem, smakowite jest ;)
UsuńWygląda super smakowicie:-) Ciasta ze śliwkami uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Droczilko!
UsuńTaaak, takie placki lubimy :)
OdpowiedzUsuńMy też ;)
UsuńWiesz, że od rana o takim myślę? Zjadłabym baardzo chętnie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią poczęstuję :)
Usuńja zdecydowanie wolę opcję - mniej ciasta więcej owoców. Niestety moja mama na odwrót i przez to zawsze zajadam się samym prawie ciachem ;(
OdpowiedzUsuńJa na śliwki też się szykuję, jednak w postaci knedli :)
Pozdrawiam!!
:)
Knedelki, mniam mniam. Wygląda na to, że powinnaś piec dwa ciasta ;)
UsuńWierzę że smakuje jak mówisz bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu, jest naprawdę dobre, myślę, że ten cynamon ma tu coś do powiedzenia ;)
Usuńmam ochotę na jakiś śliwkowy wypiek ;)
OdpowiedzUsuńNo to fru ;)
Usuńzapraszam do obejrzenia biżu:)
OdpowiedzUsuńhttp://mini-bazarek.blogspot.com/
Bardzo fajna biżu, dzięki!
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami...:)!
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńMoja nominacja :)
http://www.mojemarzenie-zuzia.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html
Pozdrawiam :)
Ogromnie dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuńpodoba mi sie, ze jest malo ciasta, a duzo owocow i z checia bym sie poczestowala:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga, zapraszam, dodam też pyszną kawkę :)
Usuńale super ciasto..
OdpowiedzUsuńpiklam go juz 7 razy od momentu odkrycia przepisu..tydzien temu
Ha ha ha! :D
UsuńTo bardzo się cieszę. U nas też ma wzięcie ;)
Dziękuję!