czwartek, 16 sierpnia 2012

klonowa owsianka


Przepyszna propozycja na śniadanie, nie tylko dla alergików. Okazuje się, że owies i syrop klonowy to wyśmienite połączenie smakowe. Można też dorzucić pokrojone suszone owoce, ale nie jest to konieczne. Dlaczego podaję tak banalny przepis? Może dlatego, że jak robię sobie takie śniadanie, zanim wstaną moi alergicy, to mogę je spokojnie zjeść. Ale jak mnie na jedzeniu tej owsianki przytną, to obsiadają mnie i moje śniadanko znika bez mojego udziału. Znaczy się dobre i warto propagować. Co niniejszym czynię ;)

Wystarczy mieć:

płatki owsiane błyskawiczne (2-3 łyżki na porcję)
zimną wodę
syrop klonowy

Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać wodą - woda powinna sięgać ok. 2 cm nad linię płatków ;) Powoli zagotować, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miseczki i hojnie polać syropem klonowym.

28 komentarzy:

  1. płatki owsiane i syrop klonowy , mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleńko, Kochana! Jak się masz, kiedy wracasz do blogosfery? :)

      Usuń
  2. Brzmi i wyglada pysznie! Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Słoneczko, próbuj, próbuj i pisz jak młodzież ;)

      Usuń
  3. Ja często dosładzam płatki miodem:) Syropem jeszcze nie miałam możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klonowiec z owsem - ideał. My miodu nie możemy :(

      Usuń
  4. Ja takie śniadanko zjadam codziennie, tylko dodatki wymieniam i co ranek jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz MM, coś mówili, żeby nie przeginać z owsem, bo zaburza wchłanianie wapnia... Ale nie zgłębiałam tematu na razie.

      Usuń
    2. Racja, też o tym słyszałam. Dlatego ważne, żeby jeść go z mlekiem, nie z wodą. Niestety tutaj mało kto może jeść mleko ;)

      Usuń
    3. To byłam ja, Magda :)

      Usuń
    4. Madziu, z mlekiem to jest tak, że z niego też nie za bardzo korzystamy z wapnia, poza tym trochę bez sensu jeść coś, co utrudnia wchłanianie z tym, czego wchłanianie jest utrudnione ;D

      Usuń
  5. Uwielbiam dania z syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Nati! Ja mogłabym klonowy do wszystkiego :)

      Usuń
  6. owsiankowa prostota.. ja lubię z miodem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię proste potrawy (może dlatego nie mam serca do kuchni francuskiej ;))
      Dziękuję, Asiejko!

      Usuń
  7. Smaku syropu klonowego nie znam, kojarzy mi się z pankejkami;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To rekomenduje się zapoznać, bo pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dziś moc - na śniadanie była owsianka z jabłkiem, mniam. Pozdrawiam i uściski ślę z upalnego Wrocka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajna strona. Gratulacje!
    Rene.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Rene? Rene S.? ;)

      Usuń
    2. Całkiem inna Rene . Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  11. te płatki to sa gorskie tak?ja ich nie gotuje,ale zalewam wrzatkiem i odstawiam na ok 10 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję takie bio ze skiełkowanym ziarnem, zalewam wodą, a po chwili zagotowuję :)

      Usuń
  12. Witam!
    A czy syrop klonowy można podawać rocznym dzieciom, alergikom?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam moim, jak były takie małe :)

      Usuń
  13. A więc spróbujemy :-) dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!