poniedziałek, 4 czerwca 2012

klonowy ryż z owocami


Smaczny i delikatny deser. Albo podwieczorek. Albo śniadanie. A może i kolacja? ;)
Ryż ugotowany z syropem klonowym ma ciekawy smaczek, a każde ziarenko rozkosznie oklejone słodyczą. Danko można podawać w pucharkach, ale nie jest to konieczne - ryż łatwo poddaje się formowaniu, dlatego ja zrobiłam z niego takie jakby panakotki ;)

Wystarczy mieć:

szklankę ryżu okrągłego
3 szklanki wody
1/3 szklanki syropu klonowego
dozwolone owoce, najlepiej świeże (u mnie domowa konfitura z ekotruskawek)

Ryż dobrze wypłukać i ugotować w mieszance wody i syropu klonowego (ok. 20-30 minut), w razie potrzeby od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć do miseczek, udekorować owocami. Gotowe!

7 komentarzy:

  1. Syrop klonowy to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam klonowca, szkoda, że jest taki drogi :/

      Usuń
  2. Ooo, świetny! Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale pyszności u Ciebie od poniedziałku. Odkąd śledzę Twojego bloga przytyłam 3 kg. Teraz proszę jakiś wpis z dietą odpowiednią dla łasuchów chcących zrzucić co nieco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, 3 kilo, i co teraz będzie? ;) Musisz mnie zabanować ;)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!