poniedziałek, 4 czerwca 2012
klonowy ryż z owocami
Smaczny i delikatny deser. Albo podwieczorek. Albo śniadanie. A może i kolacja? ;)
Ryż ugotowany z syropem klonowym ma ciekawy smaczek, a każde ziarenko rozkosznie oklejone słodyczą. Danko można podawać w pucharkach, ale nie jest to konieczne - ryż łatwo poddaje się formowaniu, dlatego ja zrobiłam z niego takie jakby panakotki ;)
Wystarczy mieć:
szklankę ryżu okrągłego
3 szklanki wody
1/3 szklanki syropu klonowego
dozwolone owoce, najlepiej świeże (u mnie domowa konfitura z ekotruskawek)
Ryż dobrze wypłukać i ugotować w mieszance wody i syropu klonowego (ok. 20-30 minut), w razie potrzeby od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć do miseczek, udekorować owocami. Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Syrop klonowy to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam klonowca, szkoda, że jest taki drogi :/
UsuńOoo, świetny! Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńMniam, ale pyszności u Ciebie od poniedziałku. Odkąd śledzę Twojego bloga przytyłam 3 kg. Teraz proszę jakiś wpis z dietą odpowiednią dla łasuchów chcących zrzucić co nieco:)
OdpowiedzUsuńOjej, 3 kilo, i co teraz będzie? ;) Musisz mnie zabanować ;)
UsuńO co to to nie :)))
OdpowiedzUsuń