sobota, 9 czerwca 2012

chleb z czarnuszką


Delikatny i smakowity, ciutkę upikancony czarnuszką ;) A zrobiony specjalnie dla Kasi na akcję Domowe Pieczywo dla Alergika :)

Weźmy:

250 g ekologicznej mąki pszennej
10 g drożdży
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczkę soli morskiej
płaską łyżeczkę nierafinowanego muscovado
1 łyżkę oleju

Z drożdży, wody, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn, a gdy ruszy wlać do reszty mąki, dodać sól i wyrabiać ciasto mikserem, aż będzie jednolite. W trakcie wyrabiania dolewać wody tak, by ciasto miało zwartą, ale nie ciężką konsystencję. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do keksówki, posprejować wodą lub olejem i posypać czarnuszką. Odstawić jeszcze na pół godziny do podrośnięcia. Piec godzinę w 200 stopniach, najlepiej, choć niekoniecznie, w asyście naczynia z wodą ;)


12 komentarzy:

  1. lubie czarnuszke :) chleb wyglada b ardzo smakowicie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olesiu, ja mam trochę frika na punkcie czarnuszki, mogłabym nią posypywać nawet kawę ;)

      Usuń
  2. Smak czarnuszki w świeżym chlebku - mniam:) Przyjemność i zdrowie w jednym. Jak ładnie wyrósł, normalnie Miszczyni;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga, ale tu nie w miszczostwie point, jeno w tym, że chlebek lekki, w keksówie pieczony ;)

      Usuń
  3. uwielbiam domowy chleb , uwielbiam czarnuszkę , uwielbiam takie proste przepisy i takie smakowite zdjęcia
    p.s jeszcze chwile , może po Euro wrócę , ciężko mi jest zrozumieć dlaczego tak nagle traci się kogoś kogo tak bardzo się kochało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleńko, tak mi przykro :( Cóż mogę... jak pocieszyć? Jedna znajoma powiedziała mi kiedyś, (gdy straciłam bardzo bliską, kochaną przyjaciółkę) żebym spróbowała cieszyć się z czasu, który nam był dany. Jest w tym coś, troszkę pomogło. Trzymaj się, Kochana, i jak będziesz już w stanie - wracaj!

      Usuń
  4. A co się stało z moim komentarzem? Wczoraj zostawiłam, a dziś go nie widzę?:( Chlebek śliczny, fajnie że prosty więc z pewnością wypróbuję, już tyle chlebków w akcji:) Dziękuję za dołączenie Patysko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ne było... hmmmm, dziwne. Po usuniętym zostałby ślad, a tu nic :(
      Dziękuję MAG, postaram się jeszcze coś dodać, może słodkie bułeczki :)

      Usuń
  5. Jestem mama rocznego chlopca, ktory jest na diecie bezmlecznej. Chciałabym upiec synkowi ten chleb, tylko mam problem z kupnem muscovado. Czy jest to niezbędny skladnik w tym przepisie? Jesli tak, to czym mozna go zastąpic? Z gory dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże muszą mieć pożywkę w postaci odrobiny cukru lub melasy - możesz zamiast muscovado dać zwykły cukier lub melasę z buraka.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!