piątek, 22 czerwca 2012

bezglutenowe markizy z karobem


Sympatyczne, kruche ciasteczka dla bezglutków. Są mało słodkie, więc fajnie się komponują z melasą. Choć oczywiście możemy sobie darować klejenie ciastek w markizy i po prostu wyjadać każde z nich solo ;)

Przygotujmy:

300 g Mixu C
140 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
łyżkę karobu
lodowatą wodę
melasę

Wymieszać suche składniki, wkroić margarynę, wrobić ją palcami. Następnie wyrabiać ciasto dodając tylko tyle wody, by się skleiło. Uformować wałek o średnicy 3-4 cm i włożyć go na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić na plasterki grubości ok. 0,5-1 cm. Plasterki układać na blasze i piec 15 minut w 170 stopniach. Gdy ciastka DOBRZE ostygną, smarować melasą i składać w markizy. Bo jak dobrze nie ostygną, to będą wyglądać tak:
Jak dla mnie bomba, bo lubię gonić ozorem spływającą melasę, no, ale jako kto lubi mieć czyste rączki, to musi czekać, aż ciastka DOBRZE ostygną ;)

8 komentarzy:

  1. Mniam, melasa w środku - bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noooo, ta melasa tu jest gwiazdą. Bo ciasteczka same w sobie to niezbyt w moim guście - za mało słodkie ;)

      Usuń
  2. Fajnie wyglądają - poproszę jedno tu do mnie ;) A potem jeszcze jedno....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga, szkoda, że nie umiem teleportować ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To taki miks do wypieków bezglutenowych:
      http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1798,mieszanka-maczna-bezglutenowa-do-ciast-mix-c-1kg-sch-r

      Usuń
  4. Margaryna? A ten mix to dopiero wynalazki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, na szczęście żyjesz w czasach wolnego wyboru artykułów spożywczych.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!