sobota, 2 czerwca 2012

banoffi bez mleka


Na kilku, a może i kilkunastu blogach widziałam słodkości bananowo-toffiowe ;) Nęcące były, więc zaczęłam kombinować, jak tu taki deserek przerobić na odpowiedni dla alergika. Dużo się nie nakombinowałam, właściwie to... sam się wymyślił. Bardzo smaczny się okazał, ale też bardzo bananowosłodki, delikatny, słowem - dla dzieci. Następnym razem pomyślę o wersji dla większych, a nawet całkiem dużych dzieci, czyli z ciastem, krojonymi bananami i... zapewne z czymś jeszcze ;)
Potrzebne będzie:

opakowanie śmietanki roślinnej 250 ml (u mnie owsiana)
2 łyżki muscovado
szczypta wanilii (niekoniecznie)
4 banany
2 łyżeczki syropu klonowego (można pominąć)

Śmietankę gotować, od czasu do czasu mieszając, z cukrem i wanilią, aż powstanie sos toffi, czyli śmietanka zgęstnieje. Banany zblenderować na mus z syropem klonowym lub odrobiną wody, lekko zmrozić. Do naczynek nalewać trochę toffi, na to nakładać mus bananowy i polewać sosem. Mocno schłodzić, a przed podaniem udekorować plasterkami banana, wafelkiem, posypką etc.

13 komentarzy:

  1. Z bananem piszę się na każdy deser:)

    P.s Proszę o włączenie opcji komentowania z adresem URL na blogu dla niealergików, bo nie mogę dodać komentarza pod plackami ziemniaczanymi, które dopiero teraz mi wpadły w oko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Sówko. Coś tam pobejdrowałam ;) to może teraz można już dodawać komentarze.

      Usuń
    2. Można, ale jeszcze jakbyś usunęła tę weryfikację... no nie trawię;)

      Usuń
  2. Uwielbiam banoffee!!! A jeszcze bez mleka, to bomba! Bardzo się cieszę z Twojego przepisu! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Następnym razem pomyślę o bardziej banofiowym banofim, takim z ciastem, a może i alko ;)

      Usuń
  3. A ja dopiero pogrzebałam w necie skąd się wzięło to banoffee:)
    Trzeba by to przełożyć na ciasto:) Pomyślę, a deserek pewnie pyszny był, łasuchowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezły był, ale muszę pomyśleć nad bardziej dorosłą wersją ;)

      Usuń
  4. Wow, wygląda super! Ale fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra! Banan i toffi - wspaniałe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm mam smaka ,ale nie mam śmietanki..

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!