piątek, 4 maja 2012

tort bez mleka i jaj - z kremem waniliowym i owocami

Rozdzielam od konkursu, żeby nie zaginął, bo jest wyjątkowo pyszny :)
Bardzo smaczny, leciutki i nie nazbyt słodki. Ciasto z tego przepisu, krem z tortu Pysznej Diety plus owoce - wszystko razem ładnie się zgrało i dało smakowity efekt.

Wystarczy wziąć:

na ciasto:
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody (niekoniecznie, ja nie dałam)
1 czubatą łyżkę karobu
wanilia - miąższ z 1/3 laski, ekstrakt lub cukier
250 ml wody
50 ml oleju
4 łyżki octu balsamicznego
na krem:
2 budynie waniliowe (z cukrem)
500 ml dozwolonego "mleka", np. roślinnego, ale nie ryżowego (ja dałam bebilon pepti)
200 g bezmlecznej margaryny
miąższ z 1/3 laski wanilii lub łyżeczka ekstaktu waniliowego lub cukier waniliowy (ja dałam własny cukier waniliowy)

oraz:
dozwolone, świeże, mrożone czy puszkowane owoce - co kto lubi (u mnie jagody do środka, liczi na wierzch)
galaretka w dowolnym smaku (dałam truskawkową)

Przygotować galaretkę z połowy ilości wody, odstawić. Ze składników na ciasto upiec biszkopt - do wymieszanych suchych składników dodać mokre, zmiksować. Wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 30-35 minut. Upieczone ciasto przekroić na 2 blaty. Budynie przyrządzić na "mleku" dodając wanilię. Margarynę wstępnie ubić mikserem, dodać wystudzoną masę budyniową i zmiksować razem na krem. Na jeden blat ciasta położyć część kremu oraz owoców (zużyć ok. 2/3 ilości kremu), przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Tort posmarować resztą kremu ze wszystkich stron, a na wierzchu zrobić szprycą kremowe rozetki i dekoracyjnie poukładać owoce. Owoce posmarować tężejącą galaretką. Gotowe!

Tort w całości:

A tu kawałeczek:

Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę.

Tort dodaję do akcji I Komunia.

110 komentarzy:

  1. bez jajek? super! :)
    ozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano bez jajek ;)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Patrycjo :) szukam przepisu na tort waniliowy bez jaj, wymysł mojego syna alergika, pomoże Pani :)? Przepisy na innych stronach nie przypadły mi do gustu tak jak przepisy zamieszczone na Pani blogu, pozdrawiam Ola

      Usuń
    2. Pani Olu, a ten na górze nie będzie pasował? On może być waniliowy, wystarczy nie dodawać karobu do ciasta, za to wrzucić miąższ z całej laski wanilii, i nie dodawać owoców, jeśli syn sobie nie życzy :)

      Usuń
  3. wow świetny! góra wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dusiu! Góra smaczna, jak ktoś lubi liczi ;)

      Usuń
  4. Wspaniały! Pięknie się prezentuje. Super pomysł z liczi, są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalio! Rozglądam się za formą do gotowania babek ;)

      Usuń
  5. Wygląda pięknie! A podpowiedz mi proszę Twój sprawdzony biszkopt, który nadawałby się ba kokosanki (czyli do maczania w polewie karobowej i wiórkach). Robimy takie nie dla Alergika ale czas spróbować bez jaj:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Kasiu! Ciasto tego tortu jest bardzo podobne do biszkopta - możesz spokojnie zrobić. A może byś te kokosanki zrobiła jako cake pops i dała na kinder party? ;) Bardzo bardzo bym chciała...

    OdpowiedzUsuń
  7. zajebi... :) sliczny :) i pyszny napewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny jest, skubany ;)
      Dziękuję Olesiu!

      Usuń
  8. A myślisz, że zamiast bebilon pepti można by minimę jakoś wykorzystać? Bo moja małą żadnego mleka nie pije... :( Albo jakie jeszcze inne opcje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale w przepisie na ten tort? Bo jeśli tak, to nie potrzeba żadnego mleka, można na wodzie zrobić te budynie. Na minimie nie wiem jak wyjdzie, to jednak jest kaszka :)
    A czy można tę kaszkę zamiast produktów "mlecznych" to musisz zapytać lekarza.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie co do ciasta a konkretnie mąki bo mój mały nie może pszenicznej i się zastanawiam czy wyjdzie na żytniej lub innej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm... dobre pytanie. Z samej żytniej może nie wyjść, bo ona mało "klejąca", ale może się udać z miksu żytnio-owsianego, a jeszcze jak dodasz łyżeczkę jakiejś skrobii, ziemniaczanej czy kukurydzianej, to myślę, że może się udać :)

      Usuń
    2. Miks żytnio owsiany w sensie mąka żytnia z owsianą czy zmielonymi płatkami?

      Usuń
    3. Mąki, pół na pół, tak robiłam ciasto bananowe i ciasteczka z melasą jak na jakiś czas musiałam odstawić pszenicę i wychodziło super :)

      Usuń
    4. Co do tej mąki owsianej może być zamiast tego ryżowa? Nigdy z niej nie robiłam i nie wiem jak ona się "zachowuje". Myślę o miksie pół na pół żytnia z ryżową z odrobiną ziemniaczanej. Ahga i jeszcze pytanko jaka duża foremka na te proporcje

      Usuń
    5. Ja bym zaryzykowała ;)
      Foremka - zwykła (nie duża) tortownica, o ile pamiętam :)

      Usuń
  11. patysko mam pytanie jak to robisz, że biszkopt rośnie ci równy bo mi z górką wyszedł jak kopiec kreta - proszę o pomoc

    pozrawiam Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też rośnie z górką :) Nawet to chyba widać na pierwszym zdjęciu. Nie przejmuj się, górkę można po prostu odciąć, żeby było w miarę równo - ja tak robię.

      Usuń
    2. dziekuję za podpowiedź - tort wyszedł wspaniały odwróciłam go do góry nogami i położyłam na talerzu obaidowym ze skośnymi bokami - krem zrobiłam na mleku ryżowym i posmarowałam dzemem porzeczkowym - rewelacja dziekuję za przepis - synek był zaskoczony tortem jak wrócił z przedszkola, bo marzył o torcie taki jaki on może jeść.

      jeszcze raz dziekuję

      Usuń
  12. Ależ sprytnie! :) To ja bardzo dziękuję. I ogromnie się cieszę, że Synek był zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko pięknie, ale radzę nie robić na Bebilon Pepti, bo nie można go obrabiać termicznie ?(gotować)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego? Pytałam producenta i powiedziano mi, że można...

      Usuń
    2. oczywiście, że można. sama robiłam np. budynie na pepti:)

      Usuń
  14. Jaką bez mleczną margarynę dodaliście, bo ja nie znam żadnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja flory light (bezmleczna)

      Usuń
  15. Ale piękny! Ja własnie piekę tort, ale coś dzisiaj mi kiepsko idzie i coraz bardziej się załamuję. Mam nadzieję, że coś z niego wyjdzie... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki Aległodomorku! Trzymam kciuki za Twój tort i oczekuję go jutro u Ciebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrycjo- tort kusi strasznie :) mam mleko ( napój) owsiany w proszku. Można na nim budynie ugotować?

    OdpowiedzUsuń
  18. moge uzyc kakalo ?

    OdpowiedzUsuń
  19. a sa budynie bez zawartosci mleka
    ja szukalam ale w kazbym sa sladowe ilosci i czy z margaryna delma do smarowania tez wyjdzie bo nie ma u mnie innej bezmlecznej ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc o śladowych ilościach mleka w budyniach... Ja używam Oetkera i tam nie ma mleka. Nie znam Delmy, nie wiem, czy jest ok, zazwyczaj używam Maryny.

      Usuń
  20. wiem ze zazwyczaj uzywasz maryny przestudjowalam przepis i pytania i twoje odpowiedzi ale ja nie mam dostepu do tej margaryny nie ma jej w sklepach wiec nie wiem jskiej uzyc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz sprawdzać etykiety, jeśli zobaczysz, że w składzie jest jakiś kazeinian, albo białka serwatkowe, to nie kupujesz. Z tego co się orientuję te najtańsze margaryny mają najprostsze składy, bez dodatków.

      Usuń
  21. KREM MI SIE ZWAZYŁ MASAKRA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( A jak to wyglądało? Rozwarstwił się? Wyciekł z niego płyn? Bo ciekawa jestem, czy krem bez masła, mleka i jajek w ogóle może się zwarzyć...

      Usuń
    2. Mi sie chyba kiedys na owsianym taki krem zwazyl. A dlaczego nie na ryzowym?

      Usuń
    3. Na ryżowym nie chce "złapać" konsystencji, a w ogóle z tego co pamiętam, to chyba najlepiej wychodził na wodzie ;)

      Usuń
  22. POMOCY!!!Patyska piękny ten Twój tort a i cała strona jest super;) Chciałam spróbować i w sobote na urodziny mojego alergicznego 2-latka zrobić Twój ;)tort...ale dziś przy torcie próbnym(przeczułam problem i postanowiłam zrobić próbę generalna) utknęłam na etapie budyniu...robiłam go z mlekiem ryżowym...gęstniał przy gotowaniu a po ostygnięciu znów robił się rzadki. zrobiłam już 4 budynie!!!, zużyłamm 2 litry mlek ryżowego...dodawałam już nawet zelatyny...osiwiałam już chyba a budyniu jak nie było tak nie ma...zrymowało mi sie;)wiesz co może być przyczyna?wspominałaś gdzieś o budyniu na wodzie...podpowiesz szczegóły? no i jeszcze prośba o namiary na Twoją alergolog...bo my jakoś szczęscia nie mamy a enzymy watrobowe podwyzszone i nikt z tym nic nie robi ;((((odpowiedz szybko prosze bo czas nagli

    OdpowiedzUsuń
  23. Musielka, każde mleko - tylko nie ryżowe. Muszę to dopisać, bo ciągle zapominam, że na mleku ryżowym nie chcą różne rzeczy trzymać się w kupie ;) A do tego tortu możesz zrobić budyń na samej wodzie, normalnie - tylko proszek budyniowy i woda.
    Po namiary na naszą alergolog zapraszam na maila smakolykialergika@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. czyli z owsianym albo orkiszowym powinno się udać ;)a napiszesz laikowi czym jest proszek budyniowy? mąka ziemniaczana z cukrem i wanilią czy to coś gotowego? a jakie proporcje wiesz cos moze na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się, widzę też wyżej komentarz, że udał się na ryżowym :) Proszek budyniowy, czyli po prostu zwyczajny budyń w proszku z cukrem ze sklepu, w papierowych torebeczkach, ja używam Oetkera ;)

      Usuń
  25. Patyska,
    mam spoooro pytań:
    mam zamiar przygotować ten tort na 1 urodziny synka - ma alergię m.in na pszenicę - ale widziałam już u góry, że mogę zrobić miks z innych mąk i na pewno się uda? :) A co do margaryny, wiem, że Delma też jest zupełnie bezmleczna, tylko ma tam jakieś emulgatory - to nie jest jakaś sztucznota, która mogłaby takiemu małemu człowiekowi zaszkodzić?
    Czy mogę tort zrobić bez karobu i i tak wyjdzie smaczny biszkopt?
    I jeszcze będę wdzięczna za zdradzenie zastosowania octu basamicznego?
    To chyba wszystko :)
    Jag.
    Aha, piękna dekoracja tortu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jag, bardzo Ci dziękuję :)
      Mam nadzieję, że na miksie innych mąk się uda, np. żytniej i owsianej. Delma - problem leży w strukturze margaryny i obawiam się, że jeśli margaryna jest taka "śliska" a nie "krucha", to krem może się rozjeżdżać ociupinę - taki feedback mam od koleżanki :) Ale na smak mu to nie szkodzi, a jeśli chodzi o emulgatory, to zapewne nie zaszkodzą. Możesz zrobić bez karobu, oczywiście. Ocet balsamiczny daję, żeby ciasto lepiej rosło, ale jak nie masz takiego, to daj coś innego kwaśnego.
      Gdyby coś - daj znać ;)

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuję, ale po dwudniowym wywiadzie w sklepach muszę zrezygnować z tego pomysłu, bo zdaje się, że nie dostanę budyniu bez skrobi pszennej albo ziemniaczanej, żeby był tylko na kukurydzianej bo tylko taka wchodzi u nas w grę... A taką miałam nadzieję na zrobienie czegoś z kremem...!

      Usuń
    3. Jag, zobacz:
      http://naturo.pl/pl/p/Budyn-waniliowy-BIO-40g-Arche/902

      Usuń
    4. Teraz to jeszcze bardziej Ci dziękuję!:) Już zamówiłam, choć w innym sklepie, bo w tym nie mają chwilowo na stanie.
      No to może się uda...

      Usuń
    5. Cała przyjemność po mojej stronie ;) A dlaczego bez skrobii ziemniaczanej - jesteście uczuleni na ziemniaki?

      Usuń
    6. No właśnie niestety tak... Upiekłam dziś to ciasto, na mące owsianej, urosło ślicznie, a jak tylko wyłączyłam piekarnik to oklapło i teraz wygląda zupełnie jak placek...

      Usuń
    7. Hmmmm... to nie wiem dlaczego, może dlatego, że na samej owsianej? A może za krótko pieczone? Przykro mi :(

      Usuń
    8. Patyska, po tych wszystkich dniach konsultacji, bardzo Ci dziękuję!:) Upiekłam jeszcze jedno ciasto, trochę gęstsze i ponad godzinę siedziało w piekarniku, no i wyszło. Choć dla wszystkich zainteresowanych pieczeniem tylko z mąki owsianej - odradzam, bo całość mało się siebie trzyma
      Jag

      Usuń
    9. Dzięki Jag, takie info bardzo cenne! A dlaczego nie piekłaś pół na pół z żytnią?

      Usuń
  26. I ja sie przymierzam do tego toru na 2 latka :) u nas rowniez gluten uczula sprobuje zrobic na mace mix c schara, czy to dobry pomysł?
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, powinno się udać, z tego co pamiętam z naszego okresu bezglutenowego, to ten mix nieźle się sprawdzał :) Tylko jeszcze musisz kupić bezglutenowy budyń, są takie w sklepach eko :)

      Usuń
  27. Witam, czy to ciasto jest podobne w smaku do biszkoptu czy babki czy czegoś jeszcze innego?
    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam,
    Moja córeczka jest na diecie bezmlecznej od 3 miesięcy, więc dopiero wszystkiego się uczę, co mogę podawać jej do jedzenia. Tydzień temu kończyła 3 latka i bardzo chciała mieć torcik, który będzie mogła zjeść. Szukając w necie jakiegoś przepisu trafiłam na Twój nieziemski tort. Zrobiłam go z dodatkiem kakao. Budynie na mleku owsianym z margaryną Tortową z Biedronki.
    Byłam bardzo mile zaskoczona smakiem kremu, był cudowny. Torcik przełożyłam mieszanką dżemów typu: porzeczka, wiśnia i aronia.
    Był naprawdę nieziemsko pyszny!!!!!Moja córeczka była bardzo szczęśliwa!!! Dziękuję Ci bardzo za ten torcik!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimko, ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję! A wiesz, że moje dzieciaki też uwielbiają ten tort? :)

      Usuń
  29. Mam pytanko odnośnie mleka do kremu. Chcę zrobić ten torcik córeczce na drugie urodziny i zastanawiam się jak mocno czuć Pepti w kremie? Pamiętam jak karmiłam i używałam dla siebie Pepti to było mocno wyczuwalne w kawie np, lepsze mleko roślinne? jakie? co polecasz? Jak na taki tort reagują niealergicy? Można zrobić dla wszystkich , czy dla pozostałych gości lepiej zamówić tradycyjny tort z cukierni? Może po prostu zrobić wersję mini dla Jubilatki? Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocno, niestety. Ja zrobiłabym na wodzie lub mleku owsianym. Jeśli taki tort ma smaczne dodatki w postaci owoców, to jest smaczny :) Z doświadczenia wiem, że dzieci w czasie zabawy mają tort w tzw. głębokim poważaniu ;) Oby było słodkie i szybko się jadło, bo chcą się bawić dalej.

      Usuń
  30. witam,
    przymierzam się do tego tortu, ale mam pytanie, dlaczego odradzasz mleko ryżowe? Jeśli faktycznie ewidentnie się nie nadaje, to czy jesteś w stanie mi podpowiedzieć, jakie mleko roślinne jest w miarę neutralne w smaku? Bo owsiane ma jednak ewidentny posmak góry dzięki i pozdrawiam!
    Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, pojawiły się głosy, że na ryżowym nie wychodzi trzymający się krem. Ja robię ten krem na wodzie, wychodzi bardzo dobry :) Nie wiem, jakie mleko jest neutralne w smaku, bo używamy głównie ryżowego i owsianego, owsiane nam akurat smakuje.

      Usuń
  31. Witam!
    zastanawiam się czy ten "biszkopt" da radę unieść masę z pianek Marshmallow? chciałabym ozdobić nią tort na roczek synka, ale nie wiem czy ciasto wytrzyma ten ciężar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaza, ale o jaką masę z pianek Ci chodzi? Taką masę cukrową, co się ją wałkuje i kładzie na tort, robi ozdoby itp.? Jeśli o tę, to na pewno uniesie, a jak o inną, to nie wiem, bo nie wiem, o jaką masę chodzi :)

      Usuń
    2. tak, o taką właśnie :) dziękuję

      Usuń
  32. Witam!
    Za dwa dni mam urodziny i mam nadzieję upiec taki piękny i zapewne pyszny tort aby móc poczęstować moje uczulone na mleko i jaja pocieszki...Wszystko jest dla mnie w miarę zrozumiałe poza tym gdzie kupię karobu? i co to za ocet balsamiczny zwykły czarny czy jakiś biały bo chyba kiedyś widziałam? przepraszam jeśli to głupoty ale to mój pierwszy w życiu tort i słabo się orientuję..:))
    Pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, to żadne głupoty :) Karob to mączka chleba świętojańskiego, zamiennik kakao, dostępny w sklepach eko i ze zdrową żywnością. Nie jest niezbędny - barwi ciasto na piękny brąz i ma specyficzny, jakby karmelowy smak. Ocet możesz wziąć jakikolwiek, byle naturalny, nie spirytusowy - czyli np. też winny, jabłkowy itp.
      A krem zrób na wodzie, bez żadnego mleka - wychodzi najlepszy.
      Powodzenia i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

      Usuń
    2. Dziękuję za cenne rady i życzenia:)) Niebawem zabieram sie do pracy mam nadzieję że nie spalę..:)
      Pozdrawiam K.

      Usuń
  33. No to próbuje i ja się z torcikiem na Roczek:) dziękuje za bezjajeczny i bezmleczny przepis:) idealny dla mojego malucha :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki :) Joasiu, pamiętaj, że takie ciasta nie są jak biszkopt na jajach, musisz się zmierzyć z ciastem znacznie bardziej zwartym po upieczeniu. Nasącz, przełóż kremem i jak się przegryzie, będzie pyszne. 100 lat dla Roczniaka! :)

      Usuń
  34. Dziękuje:) planuje go zrobić dzień wcześniej, to będzie miało czas, żeby się przegryźć:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jeszcze pytanie czym najlepiej nasączyć?

      Usuń
    2. Delikatnie herbatką, nie za dużo :)

      Usuń
    3. nie wyrosło mi coś ciasto tak ładnie jak Tobie ale torcik już w całości chłodzi się w lodówce, najchętniej to bym go już przekroiła, żeby zobaczyć jak się prezentuje:) dam znać po jutrzejszej degustacji:) dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    4. No wiesz, ja to już dekada praktyki ;) albo forma była może większa. Asiu, najważniejsze to dać dużo owoców, żeby tort nie był bez sensu ;) Myślę, że będzie dobry. A widziałaś tort bezglutenowy? Też jest smaczny, jak dla mnie to chyba nawet lepszy.

      Usuń
    5. I proszę daj znać, czy smakowało :)

      Usuń
    6. Przepraszam, że dopiero teraz :) Tort był dobry ale trochę ten "biszkopt" jednak był niski i twardawy...więc nie prezentował się tak pięknie jak Twój:) masę zrobiłam na wodzie i tak jakoś sama nie wiem, może dlatego, ze jestem przyzwyczajona do mlecznych :P ale w całości smakowało:) szkoda, że Synek się nie skusił wpakował tylko łapki w tort i na tym się skończyło :) jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    7. Niski, twardawy... pewnie tortownica za duża - w jakiej piekłaś?
      Joasiu, takie bidne torty nigdy nie będą tak wspaniałe jak normalne ;D

      Usuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  36. Tort pierwsza klasa! Karmię piersią i jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Dałam brzoskwinie, bo na razie tylko te owoce nie szkodzą Małej, wyszedł pycha. Jak wprowadzę wiśnie, to można zrobić pod krem taką frużelinę z soku wiśniowego(ew, kompotu) i na to krem (tak jak jest w szwardzwaldzkim) Mysle, że będzie jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i bardzo dziękuję :D
      O tak, z wiśniami na pewno będzie lepszy!

      Usuń
  37. Wygląda pysznie, mam zamiar zrobić taki na roczek synka, ale zastanawiam się jakie jest prawdopodobieństwo że karob może uczulać, bo nie wprowadzałam go do diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, wszystko może uczulić, nawet karob.

      Usuń
    2. Patysko jakiej wielkości Masz tortownicę? Ile cm średnicy? Dzięki za odpowiedź:) Podejmuję wyzwanie i chcę zrobić ten trocin na roczek córki:-)

      Usuń
  38. Patysko jakiej wielkości Masz tortownicę? Ile cm średnicy? Dzięki za odpowiedź:) Podejmuję wyzwanie i chcę zrobić ten trocin na roczek córki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze 20 cm. Trzymam kciuki!

      Usuń
    2. Dzięki:-) Moja ma 24cm.. Sądzisz że jak zrobię z 1,5 porcji będzie ok?

      Usuń
  39. Witam,
    A jakiej margaryny (bez mleka) Pani używa ?
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taniej ;) Maryna, Zwykła, te z dyskontów - trzeba zawsze sprawdzać skład, bo nie wiadomo, kiedy ulepszą ;)

      Usuń
  40. Jeszcze chciałam się zapytać czy moge ten krem zrobić na mleku sojowym ?Prosze o odpowiedz! A i czy biszkopt można nasączyć lekko ekstraktem?magda.s

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcia nie mam, bo nie używam sojowego - boję się, bo soja często uczula. Ale myślę, że będzie ok.
      Biszkopt nasączyć - jak najbardziej!

      Usuń
  41. Prosze pani mam pytanie czy ten krem budyniowy moge zrobic na margarynie light takiej do jedzenia bo ona jest taka tłusta i nie ma takiej twardej konsystencji jaak ta do pieczenia boję się że jest zbyt mieeka do tej masy budyniowej prosze o szybką podpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że krem nie będzie miał wówczas pożądanej konsystencji, rozpłynie się. Ale to są tylko moje obawy, może warto spróbować.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedzi i jednak spróbuje na tej margarynie dompieczenia boję się ryzykować ale napisze czy tort mi wyszedł i dzięki za przepis bo strasznie trudno w internecie znalezc torty bez jajek i mleka niestety Ania moja siedmioletnia córka ma alergię.

      Usuń
  42. zaraz bede robic torcik.. jutro urodziny alergiczki mojej :) trzymajcie kciuki aby ladnie i smacznie wyszedl!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymamy! Daj znać, jak wyszło!

      Usuń
    2. torcik wyszedł ok! samo ciasto bardzo smaczne, takie wilgotne i sycące, budynie zrobiłam na mleku owsianym, dodałam palmę bezmleczną, oj zajadałam jak to robiłam :) wprawdzie goście nie chwalili za bardzo.. ale moja 3-latka prosiła o dokładkę a to jest bardzo ważne! dziękuje Patysko za kolejny udany przepis...

      Usuń
    3. Super, dziękuję, bardzo się cieszę :) 100 lat!

      Usuń
  43. A te rozetki na gorze z czego zrobic zeby bezmlecznie bylo?zaraz sie zabieram do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doradzcie jakie proporcje na 24 cm blache! Pilnie:P

      Usuń
  44. Witam, czy na mace kosowej, ryzowej czy innej bezglutenowej też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na jakimś miksie bezglutenowym wyjdzie, tylko w tym miksie powinna być jakaś skrobia, która zrobi robotę glutenu.

      Usuń
  45. Bebilon pepti ? Ktoś tu ni zna pojęcia bezmleczny.albo składu pepti nie zna

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!