środa, 23 maja 2012

bezglutenowe muffiny z Minimą i jagodami


Fajna ta Minima, można z nią pokombinować. Tym razem babeczki - bez glutenu, za to z jagodami. I dość niezwykłej konsystencji - babki są wilgotne, ale tak delikatnie, tak jakby... kremowo. Mało słodkie, mogą być bułeczkami na śniadanie. Ogólnie są wporzo ;)

Wystarczy mieć:

1 szklankę Minimy
1 szklankę Mixu C Schar'a
1 czubatą łyżkę cukru
1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia dla bezglutków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ćwierć szklanki oleju
1,5 - 2 szklanki wody
1 łyżkę octu balsamicznego
szczyptę ziaren wanilii
garść jagód (użyłam mrożonych)

Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować wszystko na gładką masę. Napełnić masą papierowe foremki do muffinów do 2/3 wysokości i posypać ciasto umytymi jagodami. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec ok. 15 minut aż babeczki się zarumienią.
Dodaję je do akcji Kinder Party.


15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię muffinki z jagodami i borówkami - czekam na sezon na nie, bo mrożone już mi się skończyły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię, ale bardziej klasyczne :)
      A mrożonych ostatnia porcyjka buuuu... ;)

      Usuń
  2. Patysko co to jest ten Mixu C Schar'a i gdzie można to kupić??

    pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, to taki mix do bezglutenowych wypieków:
      http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1798,mieszanka-maczna-bezglutenowa-do-ciast-mix-c-1kg-sch-r
      Ale jeśli możecie gluten, to szkoda kasy ;)

      Usuń
    2. A jaką mąką najlepiej zastąpić Mix C Schar ? :)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Gosia

      Usuń
    3. Użytkowniczki bloga dają znać, że każdą :) nawet gryczaną. Ponoć świetnie się sprawdza miks, o którym piszę w zakładce "Dobra dieta".

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo! Rozochocona wspaniałymi ciasteczkami owsianymi, będę piec po nocach kolejne ciasteczka i muffiny. Te są następne :D Pozdrawiam serdecznie!
      Gosia

      Usuń
    5. Dziękuję :) I zapraszam do zakupu książki - w niej też są fajne przepisy.

      Usuń
    6. Książkę kupię na pewno... ale jak Mąż dostanie premię ;) Doczekać się też nie mogę zapowiadanej książki "na wytrawnie". Może w pakiecie będzie taniej? :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    7. No niestety nie zapowiada się, że dojdzie do wydania książki "niesłodkiej", a jeśli już, to może pod koniec roku :/

      Usuń
    8. Trzymam zatem kciuki za wydanie książki "wytrawnej" :)
      Powodzenia!
      Gosia

      Usuń
  3. a co zamiast kaszki można zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego przepisu nie da się zmodyfikować zamieniając jeden składnik, ale można po prostu zrobić muffinki z tego przepisu: http://www.smakolykialergika.pl/2011/11/bezglutenowy-placek-z-jagodami-bez-jaj.html

      Usuń
  4. Mi nie wyszły. Minima jest juz niedostępna, wiec zastąpiłam ja kaszka sinlac. Siedziały 50 min w piekarniku i w środku wciaz surowe :(((((

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!